Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Vi kommer överklaga beslutet om vargjakt"

Lokala företaget Nordic safari lever på att ta turister ut i Färnareviret på vargsafari. Med en tillåten licensjakt på alla sex vargar i reviret hotas hela verksamheten gå omkull, och nu överklagar de beslutet

Annons
Lars Gabrielssons företag Nordic safari lever på turister som vill möta vargar i Färnareviret. Nu hotas hela deras verksamhetet.

Lars Gabrielsson har tagit med svenska och utländska turister ut i det fria sedan år 1995. Turisterna instrueras, lämnas själva en natt djupt inne i skogen och får lyssna på vargarnas yl. Men på 20 år har han aldrig känt sig rädd för varken sin eller turisternas skull.

– Jag har varit nära dem hur många gånger som helst. Vi vet att vargarna har stenkoll på oss hela tiden i skogen, vi ser dem på håll, men de går aldrig till attack. Känslan av att vara nära vargarna ger snarare en närmast euforisk känsla, säger Lars Gabrielsson.

Även om han har respekt för vilda djur menar han att det råder okunskap om vargens beteende.

– Den här nya informationen om ”farliga” vargar är missvisande, menar han.

Han har studerat vargarna ingående, och känner mycket väl till hur de lever och rör sig. Lars förstår att många som bor inom Färnareviret tycker det är obehagligt att ha vargar som går ända in på tomten, men håller inte med om att detta är ett ”sjukligt” beteende som andra menar.

– För en varg är en trädgårdstomt bara en del av deras revir, och de är väldigt sociala djur, mer än vanliga hundar, säger han.

Under det senaste året har Nordic safari hållt till enbart i Färnareviret med sin vargsafari eftersom det finns en fast vargflock där som fått valpar.

När Lars och kollegorna fick veta

att länsstyrelsen godkänt licensjakt på alla de sex vargarna i Färnareviret bestämde de sig snabbt för att protestera. Största anledningen är att jakten i Färnareviret skulle kunna ödelägga deras verksamhet, men Lars ifrågasätter också länsstyrelsens karta över det blivande tillåtna jaktområdet – som inte bara ligger inom Färnareviret.

I dag går vargarnas revirgränser in i varandra, och på ett relativt stort område kring Bysala möts hela fyra västmanländska vargrevir: Färnareviret, Kölstareviret, Aspareviret och Hedebyreviret. Där finns alltså risken att man skjuter varg från "fel revir", fast man är i Färnareviret och jagar.

– Om folk skjuter varg runt Bysala kan de lika gärna ha pangat på en varg som är från något av de andra tre reviren, vi vet med säkerhet att det finns Kölstavargar i det området som det nu blir lagligt att jaga på. (Färnareviret)

Hur kan ni vara säkra på att vargarna ni sett där är från Kölsta?

– Vi har följt dem så länge att vi känner igen dem, säger han enkelt.

När Bbl/AT pratar med länsstyrelsen på torsdagen hade ännu ingen överklagat beslutet om jakten i Färnareviret. Man har tre veckor på sig att göra det, och Lars hoppas att fler än de kommer överklaga.

– Då tänker jag mer på vårt företag än på vargen som ras, eftersom de kommerskjuta bort våra intäkter. Sverige är känt för sin vilda natur, vi har björnar här i området, älgar, lodjur och varg, men vi bryr oss inte om att turister faktiskt kommer hit för att få uppleva det.

En vargvalp som Lars sprungit på ibland.

Mer läsning

Annons