Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Köping – bättre än genomsnittet på fönybar el

Kommunen ligger bra till på Solcellstoppens långa lista, en rakning av vilka kommuner som har installerat mest solceller

Annons

Elproduktionen från solceller utgör i dag cirka 0,1 procent av Sveriges totala produktion. Foto: Thorsten Handler

Köping ligger bra till när det kommer till solcellsenergi. Med en effekt på 20,5 W per kommuninvånare placerar sig Köping en bra bit över det svenska genomsnittet på 10,7 W.

Det är Fossilfritt Sverige, Power Circle och SvenskSolenergi som sammanställt listan Solcellstoppen, där Köping hamnar på plats 50 i en rankning av vilka kommuner som har installerat mest solceller.

Överst på listan hamnar Ödeshög, följt av Vadstena, Varberg och Boxholm – som alla har över 60 W per invånare.

– Installationen av solceller har nu börjat ta fart på allvar i Sverige både bland företag och privatpersoner. För invånare i Köping innebär det en möjlighet att sänka sina energikostnader på sikt och bidra till 100 procent förnybar el i Sverige, säger Svante Axelsson, nationell samordnare för Fossilfritt Sverige i ett pressmeddelande.

Läs också: MDH forskar på bästa sättet att lagra förnybar energi

– Solceller är ett bra exempel på den pågående omställningen inom energisektorn och hur privatpersoner kan producera sin egen förnybara el. Exempelvis räcker ungefär 15 kvadratmeter på garagetaket för att producera lika mycket el som en elbil behöver för att köra 1 500 mil, säger Olle Johansson, vd för PowerCircle i ett pressmeddelande.

Mer läsning

Annons