Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I morgon börjar jakten efter varg norr om Köping

(Uppdaterad) I dag börjar jägare spåra två vargar som får skjutas i ett revir norr om Köping under de kommande tre veckorna.Till en början var Kölstareviret i Odensvi med bland reviren där det får jagas, men under torsdagen drog Naturvårdsverket tillbaka jakten där. Från och med i morgon är jakten tillåten.

Annons
VILLEBRÅD. Förra vintern tog en privatperson den här bilden av två vargar i Odensvitrakten. I vinter har länsstyrelsen inte funnit några vargspår i trakten.

Vargjakten blev sanktionerad av Naturvårdsverket under onsdagen.

16 vargar i åtta skilda revir runt om i landet får skjutas som ett led för att minska inaveln och få en långsiktigt livskraftig vargstam. Max två vargar får skjutas inom respektive revir – ett så kallat alfadjur från ett föräldrapar och ytterligare en varg.

I Västmanland omfattas ett revir norr om Köping av den här jakten:

Det handlar om ett större revir, Hedbyn, som sträcker sig från Köping i söder upp till Skinnskatteberg i norr och skogarna västerut in över länsgränsen mot Örebro.

Ett mindre revir, Kölstareviret vid Odensvi norr om Köping var tidigare med bland de revir där det får jagas, men under torsdagen drogs det tillbaka. Anledningen är att det under vintern inte setts några som helst spår av varg i det reviret.

Länsstyrelsen har under vintern varit ute i dessa skogar för att kartlägga omfattningen av vargbeståndet. Erik Bergman är pressekreterare vid länsstyrelsen och berättar att fyra-fem vargar spårats inom reviret Hedbyn.

Däremot finns ingen observation i vinterns spårning av varg i Kölstareviret.

– Förra vintern fanns ett revirmarkerande vargpar i Kölstareviret, men vi har inte sett spår efter dem den här gången, säger Bergman.

Bbl/AT har tidigare berättat om fyndet av en död varg norr om Odensvi förra sommaren men om det är en av förklaringarna till att inga vargspår skådats denna gång är osäkert.

När beslutet om vargjakten offentliggjordes i går dröjde det inte länge innan jägarna började anmäla sitt jaktdeltagande till länsstyrelsen i Västerås.

Intresset är stort, och efter en inledande spårning som får påbörjas redan i dag, torsdag, börjar jakten på i morgon fredag, 1 februari.

Sista jaktdag är 17 februari. Jaktledaren ska under jakten ha kontakt med länsstyrelsen varje timme.

Mer läsning

Annons