Drog ned applådåskor – och in pengar åt fattigvården.
Pianogeniet som hamnade på fattighusetHans Almgren berättar om fattigt folk förr.
Frön gjorde fattiggården rikskänd• Musiken förr • Från skarpskyttar till musikkårer och kulturskolor
Så blev KAK med på noternaI alla tider har människan behövt ta sig fram, oavsett om det är sommar eller vinter.
Snöröjning ett riktigt hästjobb – förr och nuLär dig mer om Arbogas vackra hus.
Gå på historisk husesyn på hemmaplanÄr det dags att röra på sig efter julfirandet? Häng på Arbogahistorikern Hans Almgren och hans…
Häng med på en historisk huspromenadArbogahistorikern Hans Almgren berättar om mjölkens roll i samhället. Från pigornas handmjölkning…
Hans Almgren mjölkar historien på – mjölk: ”Maskinerna och gubbarna trängde ut kvinnorna” I dag är det hundra år sedan Sverige nästan blev nyktert. Köpings stad, Götlunda socken, Kungsörs…
Hundra år sedan KAK-borna röstade om alkoholen Nu är det återigen dags för medeltiden i Arboga – och medeltidens prolog var vikingatiden. Vikingen…
Myter, sagor och sanningar om vikingarVem kom på det här med semester?
Så fick vi semester – restrender genom tidernaArbogabor som ville resa till huvudstaden kunde på 1840- och 1850-talet ta hjulångaren Wikingen.
Hjulångaren tog Arbogaborna hela vägen till StockholmKungabesök, baler, fotbollsmatcher – och marknader med dresserade björnar. Arbogaborna har…
Svängigt kulturliv – så roade sig folket i det gamla ArbogaLite varstans i staden har de lämnat spår efter sig – bankerna som i dag inte längre finns i…
Pampiga entréer och ståtliga vapen – bankernas historia syns än i dagHur laglydiga har Arbogaborna varit genom århundradena? Var medeltidens Arbogabor mer brottsliga än…
Avrättningar, skamstraff och böter – brott och straff genom tidernaArboga var den fjärde staden i Sverige som fick elektrisk gatubelysning. Historikern Hans Almgren…
Arbogas resa från mörker till lysande tider Den 12 september för hundra år sedan fick kvinnor för första gången rösta i val till riksdagen.
Snårig väg till kvinnlig rösträtt: ✔Kampen ✔Motståndet ✔PionjärernaArbogahistorikern Hans Almgren har turistat i sin egen hemstad och funnit skyltar med information…
Svidande kritik mot Arbogas turistinformation: ”Skrönor och fabuleringar”Arbogas forna maktelit försökte kontrollera den utomäktenskapliga sexualiteten genom genom hot och…
Dömd till offentlig förnedring – synd och skam i det gamla Arboga Det är inte första gången som svenskarna och Arbogaborna massvaccineras. Arbogahistorikern Hans…
Kantorn satte sprutan i Arbogaborna – massvaccineringen utrotade smittkoppornaFrån en rakstuga vid Stora Torget på 1860-talet till en frisör på samma plats på 2020-talet.
Från fältskärs- och rakstuga till frisersalong: Arbogafrisörer förr och nuSom gästgivare var du skyldig att hålla med mat och husrum – och dessutom se till att de resande…
När resan var ett stort äventyr – från hästkraft till ångkraftSom ett brev på Posten. Ett brev betyder så mycket. Posten har väl alltid funnits – åtminstone…
Posten en av de äldsta verksamheterna i ArbogaBakom varje framgångsrik man står en redig maka. Det är alrotssnickeriet i Arboga ett bevis på.
Doldisen Catharina – snickarhustrun bakom den stora alrotstraditionen i ArbogaDecember var en riktig festmånad för eliten i Arboga under slutet av 1800-talet. Riktigt lika…
Festligt värre när Arbogaeliten firade julDet har funnit en skola i Arboga så länge staden har funnits – och skolfrågorna har så gott som…
Skolan har varit central för Arbogaborna – ända sedan Gustav Vasas tidHur många känner till Albert Gellerstedt? Han föddes 1836 i Värhulta, intill Hjälmare kanal.
Albert Gellerstedt – allkonstnären från Västermo och Arboga – kallade Sickelsjö sitt andra hem”Här ute är det bara svartbyggen.”
Hällarna – området som gått från trälådor till lyxvillorMarsch och militära övningar – och så god mat, ”bygdens tärnor” och ”skämt och humor”. Arbogas…
När skarpskyttarna gjorde Västra Mälardalen säkerArbogahistorikern Hans Almgren tar oss med på en tur på de gamla vägarna i Västra Mälardalen. Häng…
Häng med på en historisk resa på våra gamla vägar – från ridstig till autostradaDigerdöd, kolera, smittkoppor, rödsot och fältsjuka. Hans Almgren blickar tillbaka på några av…
Pest och kolera i coronans tid – så drabbades KAK av några av historiens värsta epidemierI 200 år var tullportarna en viktig del av städernas ekonomiska liv. I många städer i dag är det…
Från stuga till pampig port – här är historien om Arbogas fyra tullar: ”Bönder och borgerskap svor”Fyra generationer – och fyra Kalle Östgren, alla tidningsmakare. Arbogahistorikern Hans Almgren har…
Fyra generationer Kalle Östgren i tidningsbranschen – Arbogahistorikern Hans Almgren om tre av Bbl/AT:s legendariska redaktörerHerrgårdsbron är öppen igen – om än bara tillfälligt. I vår fortsätter renoveringen av den…
Älskade broar – historikern Hans Almgren listar sju minnesvärda Arbogabroar