Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Till minne: Rune Ström

Rune Ström avled söndagen den 2 oktober vid en ålder av 87 år. Han gjorde sig känd som lokal journalist samt varm radioröst. ”Han var min största idol,” säger sonen Kristofer.

Annons

Rune Ström sörjs närmast av hustru och barn.

– Pappa var en varm person och väldigt utåtriktad, han såg till att saker hände. När arbogabor i dag säger att de upplevde honom så är det en bekräftelse på det jag själv alltid känt, säger sonen Kristofer Ström, själv journalist på Bärgslagsbladet/Arboga Tidning.

Som liten grabb fick han följa med pappa till jobbet på Radio Västmanland.– Jag har alltid sett upp till honom, han var min största idol, säger Kristofer.

Rune Ström föddes i Ruda i november 1928. I unga år arbetade han på Barometern och United Press, men kom 1950 till Arboga Tidning. Under hela 1950-talet var Rune Ström verksam i Arboga som journalist.

Tillsammans med Larz-Thure Ljungdahl drev Rune dessutom den första filmskolan i Norden. Han var en av ”de tre Runarna” som årligen producerade lokalrevyer i Arboga. De andra två var Rune Lindkvist och Rune Andersson.

1960 flyttade Ström utomlands tillsammans med sin första hustru, operasångerskan Margareta Einarsson, och bodde under 1960- och 70-talen i Tyskland, Österrike och Schweiz, men hade hela världen som arbetsplats.

Bland annat var han krigskorrespondent för Sveriges Radios räkning. Han bevakade också OS i Grenoble och Innsbruck för Expressen. Ström gjorde vändor som filmfotograf på SVT, sportreporter på Dagens Nyheter, samt hade tjänster på Dagens Eko och nyhetsbyrån FLT.

När han åter bosatte sig Sverige 1977 anställdes han vid P4 Radio Västmanland. Han bodde ett tag i Surahammar men kom 1987 tillbaka till Arboga och flyttade till Prästgatan, varifrån han skickade sina berömda radiokåserier med särskilt personliga touch, ”Rapporter från Snebo.”

Mer läsning

Annons