Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Britta - en kvinna med esprit!

Min mamma kunde bolla med fem bollar – ingen annan mamma kunde det.

Annons
Britta Carlsson med maken Carl-Gustav.

Ingen annan kunde heller hitta på så mycket roligt för oss barn; i teaterlådan fanns det kläder, masker och tillbehör – allt som fick vår fantasi att blomma. Mamma var publik.

Detta var på 1950-talet då flertalet mammor var hemmafruar. Och det var precis det som mamma hade utbildat sig till. Till Västerbergs folkhögskola utanför Sandviken kom mamma som 19-åring och fick pröva på allt som hörde till hemmets skötsel – matlagning, ekonomi, städning, klädvård, barnavård med mera. Att kunna plocka fågel var ett måste.

Nu var praktik i matlagning nödvändigt för Cv:t och genom kontakter for mamma och en barndomskamrat från Hälsingland till det sydliga Malmköping, närmare bestämt gården Altnäs – sommarställe för skådespelaren Thor Modéen, hans hustru Margareta och de två barnen Margareta och Lasse.

Sommaren 1947 fick Britta och Britt uppleva en oförglömlig sommar i det gästfria och generösa hemmet. Många av våra kända skådespelare passerade revy och det var förstås pirrigt och festligt att få servera dem vid middagar. När den på filmduken så rolige och självsäkre Åke Söderblom fick fru Modéen till bordet blev han väldigt osäker och nervös – han skulle ju hålla tacktalet!

På midsommardagen hände det. De två ungdomarna cyklade hela vägen till Navsta hage för att dansa. Och där blev de uppbjudna av två stiliga killar som fick hjärtana att bulta. De hette båda Carl-Gustav och det blev stor kärlek. Den ene blev min pappa och paret kan ses på fotot.

Långt senare blev jag medlem i en filmklubb i Stockholm. Där fanns Margareta Perby, f. Modéen, och så knöts banden igen till de rara ungdomarna från Altnäs! Detta betydde mycket för mamma.

Britta var full av esprit och tyckte mycket om att ha gäster. Eftersom hon läste mycket skönlitteratur, gick på språkkurser och hängde med i vad som hände så var lyckan total när diskussionerna gick varma och skratten avlöste varandra.

Britta var elegant, generös och hade ett gott hjärta. Lyckan över dottersonen Rickard var stor och värmen räckte även till Rickards halvbröder Fredrik och Johan. Du ville så väl.

Britta fick somna in, 90 år fyllda, i sitt älskade hem i närvaro av sina kära.

Mer läsning

Annons