Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tjänstepensionen din trygghet

Annons

Tjänstepension är den bästa garantin för en pension som det inte bara går att överleva på, utan också kunna leva av, påpekar skribenterna.

Nu pågår årets avtalsförhandlingar och innan mån­adens slut ska Unionen komma överens med ar­bets­givarna inom industrin om nya kollektivavtal för tjänste­­männen på det priv­ata området.

De anställda bidrar varje dag till att företagen ska gå bra. Då är det också rimligt att de får ta del av de vinster som de bidragit till genom högre lön och högre avsättningar till tjänstepension.

För lönen är en sak, den framtida pensionen en annan. I möten med Unionens medlemmar och förtroende­valda här i region Mälar­dalen möter vi ofta oro för ekonomin den dagen det är dags att gå i pension.

Pensionen består av tre delar: allmän pension, eget sparande och den allt vik­tigare tjänstepensionen.

Eftersom vi lever längre är det fler som behöver dela på pengarna inom allmänna pensionssystemet och pensionerna sjunker. Dessutom ska pengarna räcka längre.Det egna sparandet skulle behöva vara väldigt högt för att säkra en trygg pensionärstid. Därför är arbets­givarnas inbetalningar till tjänstepensionen avgörande. Det är särskilt viktigt för yngre personer som har långt kvar till pensionen.

Att ha en tjänstepension är den bästa garantin för en pension som det inte bara går att överleva på, utan också kunna leva av.

Allra bäst är att jobba hos en arbetsgivare med kollektivavtal. Då avsätts pengar varje månad, pengar som bid­rar till en högre pension. Tjänstepension är lön som förskjuts till framtiden. En liten slant i dag ger en rejäl summa pengar den dag det är dags att gå i pension.Den kollektivavtalade tjän­­ste­pensionen har av­sevärt mycket lägre avgifter än andra lösningar.

Avsättningarna förhandlas kollektivt för att garan­tera största möjliga avkastning till så låga förvaltnings­avgifter som möjligt.

Det innebär mer pengar i handen för de anställda. Det tycker vi är bra.Problemet med låga pen­sioner går inte att lösa på individnivå – det behövs ett kollektivt och gemensamt ansvar för att få framtidens pensioner att räcka.

Där vill Unionen bidra, och i årets avtalsrörelse vill vi säkerställa ökade avsättningar till tjänstepension­en. Det är regionens nästan 20 000 Uni­onen-med­lem­mar väl värda.

Helena Åsell, Regionordförande Unionen Mälardalen

Lars Remsén, Regionchef Unionen Mälardalen

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons