Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Då startar licensjakten på varg – så många ska skjutas i reviret

Den 2 januari startar 2017-års licensjakt på varg. Men antalet vargar som får skjutas inom reviret beror på det faktiska antalet.

Annons

Licensjakten på varg startar den 2 januari och kommer att pågå fram till och med den 15 februari. Alternativt avlyser länsstyrelsen jakten om de sex vargar, som ska skjutas under nästa års jakt, hinner fällas innan det slutgiltiga datumet.

LÄS MER: Dalajägarna: "Vargjakten är för begränsad"

Jaktområdet Orsenreviret.

LÄS ÄVEN: Antalet vargar lägre – döda djur räknas med i statistiken

Beslutet fattades av landshövding Ylva Thörn. Deltagande i beslutet var naturvårdsdirektör Björn Forsberg, juristen Lars Andersson samt funktionssamordnaren Jonas Bergman och vilthandläggaren Marie Edvall.

FORSKNING: Utan jakt kan vargstammen bli färre än föregående år

Karta över vargreviren i Dalarna.

Jakten får endast bedrivas i Orsens revir.

I beslutet finns också att läsa att kammarrätten i Sundsvall i samband med inhibitionsfrågan sagt att det framgår av handlingarna att vargen i dag uppnått en gynnsam bevarandestatus och att det inte finns någon anledning att anta beslutet om licensjakt strider mot svensk lagstiftning eller mot EU:s direktivmål. Samtidigt visar varginventeringar att det finns färre par som reproducerar sig. Det säger Maria Hörnell Willebrand, chef för viltanalys på Naturvårdsverket i en artikel i Dala-Demokraten den 2 juni i år.

LÄS MER: Fick inte överklaga jakt på varg

FAKTA – Så går varginventeringen till:

Inventering av varg pågår i huvudsak från 1 oktober till 31 mars. Vid inventeringar fokuserar man på familjegrupper och revirhävdande par. Antalet vargindivider räknas fram genom att antal föryngringar multipliceras med en omräkningsfaktor i vilken övriga vargar i populationen ingår. Arbetet med att ta fram en ny omräkningsfaktor pågår. Den ska granskas vetenskapligt och bör genomgå en praktisk prövning. Naturvårdsverket utvecklar metoderna för inventeringar av stora rovdjur för att fortsätta ha ett nationellt system med hög kvalitet. En granskning ska garantera likartade tolkningar över hela landet. Arbetet sker i samarbete med norska myndigheter. Övervakningen sker med hjälp av spårning på snö och från DNA-analyser från främst urin och spillning.

Mer läsning

Annons