Annons
Vidare till bblat.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Webb-tv: Se Köping från ovan

Hör ni något i luften som surrar... så är det Köpings flygklubb. I alla fall om det är onsdagskväll och doften av grillad hamburgare ligger tung över Ströbohög med omgivning.

Arboga har sitt segelflyg, men gillar man maskiner som tar sig fram med motor, så är det Köpings flygklubb man söker upp.

Bbl/AT:s reporter åkte ut till flygfältet en onsdagskväll, den kväll då man alldeles säkert får uppleva flygaktivitet så gott som året runt.

– Ja, jo, vi har ju snöslunga till banan så vi kan flyga när som helst, säger klubbens mekaniker och skolchef Veli-Matti Sorvari.

Han berättar att den regelbundna onsdagsflygningen i praktiken börjar i april–maj och pågår till september, ungefär, men det varierar med vädret.

Ett flygplan är på väg ut till banan för att lyfta, ett annat på väg ner för landning.

Det var 2008 som klubben gick över från mest segelflyg till motorflyg – och ultralätt.

Ultralätta flygplan är maskiner i moderna material, kolfiber och kevlar.

– Den nyaste kärran är en Zephyr från Tjeckien, den väger 266 kilo, berättar Veli-Matti och pekar på den maskin som just lyft med Henrik Liljeström vid spakarna.

– Den har en boxermotor på 80 hästkrafter, mer behövs inte.

Totalt har klubben tre UL-kärror, berättar han.

På lite håll och för ett otränat öga är det svårt att se skillnad på ett ultralätt flygplan och ett traditionellt privatflygplan av typen Cessna som många känner igen.

Det är mest ljudet som skiljer. Ett UL-plan smyger förbi med ett motorljud som en vanlig bil och knappt det.

Satsningen på UL har blivit en fullträff. Folk kommer långväga ifrån för att flyga, man har medlemmar från både Eskilstuna och Västerås och i dag har man hela tolv elever under inskolning.

– Två tog certifikat i går, berättar den stolte läraren.

Mats Strådalen står inne i klubbstugan och gör markeringar på en karta. Han har en Volvokollega på besök och nu ska han köra en sväng över området för skogsbranden ifjol.

Radion sprakar till i hörnet och SE-VIN meddelar att han befinner sig i medvinden och snart landar Köping bana 25.

– Man ropar så när man flyger här. Det är ingen som leder flygtrafiken, man bara talar om för andra i närheten vad man har för planer, förklarar Veli-Matti.

Utanför gullar någon med en hund som just kommit med matte och husse. Onsdagskvällarna lockar alltid ett gäng ”hangarounds” som inte flyger själva, men som gillar stämningen – och hamburgarna.

– Det är en väldigt speciell stämning här, konstaterar Veli-Matti stolt.