Annons
Vidare till bblat.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Webb-tv: Nu sjunger Änglarna ut

Urban Karlsson i teatergruppen Änglarna står i rampljuset när Folkets park får nytt liv efter många år i malpåse. Han spelar folkparksdirektör i den nya pjäsen Ljuva 60-tal som snart har premiär.

Det var när teatergruppen improviserade som dramapedagogerna Maria Berggren och Carina Eriksson bestämde sig för att Urban Karlsson skulle vara direktör.

– Hans roll blev till av en slump. Carina hade rullat ett papper till en cigarr och Urban låtsades röka den, då hittade vi karaktären, säger Maria Berggren.

Men Urban är inte ensam om att passa utmärkt i sin skådespelarroll. Kim Nyström kunde till och med använda sina gamla kläder. Han spelar raggaren Åke som har en central roll i pjäsen. Iklädd skinnjacka, häftiga myggjagare och bakåtkammat hår.

– Min pappa hade en Chrysler, jag har varit med på många raggarträffar, den här rollen passar mig bra, säger han.

Ljuva 60-tal är årets stora satsning från teatergruppen Änglarna där de flesta skådespelarna är från särskilda omsorgen. Det är första gången de gör en musikal tillsammans.

Skådeplatsen är klassisk mark i dubbel bemärkelse. Folkets park i Köping är inte bara spelplatsen utan även platsen för handlingen.

– Idén kom när en person tipsade oss att det fanns en häftig scen i Folkets park, där skulle man kunna spela, säger Maria Berggren.

Hon åkte dit tillsammans med Musikskolans rektor Michael Forsberg.

– Vi kom inte in men vi kunde kika in genom något hål. Det var jäkligt spännande, säger Maria.

De fick hjälp av en låssmed och kom till slut in.

– Wow, sa vi när vi såg scenen. Här fanns det många möjligheter, säger Maria.

Även om mycket var trasigt så fanns det mycket som kunde användas. De fick hjälp av Sankt Olovsgruppen, ett servicelag inom kommunen, med att göra iordning bänkarna och annat.

Efter att ha fått klartecken från kommunen var det bara att hitta en story. Maria och Carina började spåna fram manuset tillsammans med Änglarna.

– Vi försökte hitta en pjäs som passade men vi hittade ingen så vi skrev en själva.

Det blev en musikal som kretsar kring Åke och hans värld och direktören för det hela.

– Men det är flera historier, raggaren och hans gäng, Gullan, som spelas av Sofie Kraft, och kvinnans frigörelse. Dessutom stadssaneringsnämnden som vill riva parken och bygga ett Epa-varuhus.

För Änglarnas del har det varit ännu en resa.

– Nu har de tagit ett steg till. Det är stor skillnad på förra pjäsen Malakias som var allvarlig till denna humoristiska musikal. De har fått lära sig dansa och sjunga mer.

Musiken har Johan och Elina Hultman gjort musiken och medverkar i alla föreställningar.

Speldagar

Ljuva 60-tal har premiär den 31 maj.

Sedan spelas musikalen den följande dagar:

1, 3, 5, 6, 7, 8, 11, 13, 14, 15 och 17 juni.