Annons
Vidare till bblat.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Webb-tv: Klassiskt bageri årets företag

Jenny Eklund och Lotta Josefsson på anrika Hå-Ges bröd är årets företagare i Arboga.-Det bara snurrade i huvudet när jag fick reda på det, det hade vi inte räknat med, säger Lotta Josefsson.

När BBl/AT besöker bageriet på Nygatan på torsdagsmorgonen är förberedelserna inför veckans stora dagar – fredag och lördag – i full gång. Frallorna och limporna ligger på kylning, tårtbottnarna håller på att svalna och Jenny Eklund skjutsar in en plåt med vad som ska bli Napoleonbakelser i den gamla stenugnen.

Senare under dagen fick ägarna Lotta Josefsson och Jenny Eklund byta ut förklädena mot finstassarna när de tog de emot priset som årets företagare i Arboga, i samband med Företagarna Arbogas årsmöte.

-De ringde och frågade om vi kunde komma på årsmötet. Vi är väl inte jätteduktiga att gå på sådana möten, undra om vi hinner det tänkte jag. ”Det är nämligen så att ni har utsetts till årets företagare”, fortsatte han. ”Ja men vi kommer väl då”, sa jag då, berättar Lotta.

Hå-Ges är ett företag med anor. Sedan slutet av 1800-talet har bageriet hållit till i samma lokaler. För 16 år sedan tog Jenny och Lotta över bageriet - av en slump. De jobbade de som bagare på Hå-Ges när den dåvarande ägaren hade fått nog med pendlingen från Västerås och en dag frågade om de ville ta över.

-Vi hade bara några dagar på oss att bestämma oss. Ska vi jobba som 17 eller ska vi inte ha något jobb kvar alls tänkte vi då eftersom vi inte visste hur det skulle bli med bageriet annars. Så vi bestämde oss för att pröva ett tag, säger Lotta.

”Ett tag” i det här fallet blev alltså 16 år, och även om de jobbat mer än heltid de senaste åren har de inte ångrat sig inte en sekund, berättar de.

-Det är fortfarande roligt, det är väl ett bra betyg, säger Lotta.

För två år sedan förverkligade de en dröm som de burit i flera år. Frisörsalongen vägg i vägg blev ledig och de fick möjlighet att utöka verksamheten med en liten kafédel.

-Det blev lite mer att göra men det var det vi ville också, man vill alltid sträva framåt, säger Jenny.

-Det blev ett uppsving, mer än vi trodde, vi hade inte räknat med det. Det är vi väldigt glada över. På lördagarna står det ofta folk i kö och tittar in innan vi öppnar, fyller Lotta i.

Totalt jobbar sex personer i företaget i dag, varav några på deltid.

-Personalen är a och o. Det är ju dem som kunderna möter, vi börjar ju tidigt och står mest i bageriet, säger Lotta.

Kafémarknaden i Arboga i övrigt har varit orolig den senaste tiden med flera kaféer till salu. De tror att det kan vara en av anledningarna till att de nu uppmärksammas.

-Vi kanske får priset för att vi har vågat satsa medan andra stänger, säljer och byter ägare, säger Jenny.

På Hå-Ges bakas allt på egen hand. Utöver försäljningen över disk och kaféet levererar de även bröd till ett par företag varje morgon.

Ser ni några fikatrender?

-Det har gått tillbaka till mycket klassiska bakelser och småkakor, säger Jenny