Annons
Vidare till bblat.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

VLT:s Lars Gustafsson-stipendiat Amanda Rudelius nominerad till Lilla Augustpriset

Amanda Rudelius blev historisk när hon den 17 maj 2017 tilldelades VLT:s allra första stipendium till Lars Gustafssons minne. Sedan dess har hon fortsatt att skörda litterära framgångar och nu har hon nominerats till Lilla Augustpriset för en diktsvit influerad av Metoo.
– Det var sista året jag fick söka priset, så jag tänkte att jag skulle försöka få det, säger 20-åriga Amanda Rudelius.

Hon har nominerats till priset för hennes diktsvit "Det drunknar en sjöjungfru i grannens pool" och juryn har fastnat för hennes sätt att skildra en berättelse om ett sexuellt övergrepp.

- Jag var inspirerad av Metoo när jag skrev den. Diktjaget bevittnar i efterhand vad ett sexuellt övergrepp har gjort med ett offer. Hon som blivit utsatt ligger i en pool och diktjaget beskriver det metaforiskt som att en sjöjungfru dör i ett vattendrag, säger Amanda Rudelius.

Sedan hon tilldelades det allra första Lars Gustafsson-stipendiet på 50 000 kronor förra året har skrivit på en thriller om miljöförstörelse som utspelar sig i Kinas luftförorenade städer. Nu är hon inne på tredje omskrivningen av romanmanuset.

- Jag är klar med 80 procent av den, men nu funderar jag på att helt byta perspektiv i berättelsen och då kommer jag får skriva om hela igen.

I höst har hon flyttat från Knivsta till Skottland där hon läser till miljövetare på universitetet i Edinburgh. När hon tilldelades Lars Gustafsson-stipendiet uppmärksammade stipendiejuryn hennes förmåga att i Lars Gustafssons anda sammanföra naturvetenskapliga och existentiella teman i sitt författande.

Vill du bli vår näste Lars Gustafsson-stipendiat?

Du som är mellan 16 och 21 år kan söka stipendiet som tilldelas en ung skribent som verkar i Lars Gustafssons anda.

Ansökan med bifogat alster (skrivet på svenska) för stipendiejuryn att bedöma skickas senast 1 mars 2019 till [email protected] eller Kulturredaktör Erik Jersenius, VLT, Box 3, 721 03 Västerås.

Om VLT:s Stipendium till Lars Gustafssons minne

Sedan 2017 tilldelas varje år på Lars Gustafssons födelsedag den 17 maj ett stipendium på 50 000 kronor till en ung skribent mellan 16 och 21 år som verkar i Lars Gustafssons anda.

Stipendiet till hans minne är instiftat av VLT i ett gemensamt initiativ med Lars Luttropp, tidigare kommunalråd i Västerås. Stipendiaten utses av en jury bestående av Agneta Blomqvist, författare och Lars Gustafssons maka, Gunilla Kindstrand, kulturjournalist, Anders Lif, författare och journalist, Crister Enander, kritiker och författare samt Erik Jersenius (juryordförande), VLT:s kulturredaktör.

Om Lars Gustafsson

Västeråssonen och författaren Lars Gustafsson gick bort 79 år gammal den 2 april 2016 och lämnade efter sig uppemot hundra verk. Han föddes och växte upp i Västerås och arbetade som reporter på VLT innan just ett stipendium gjorde det möjligt för honom att ge sig ut i världen för studier i Oxford och Uppsala.

Lars Gustafsson var en internationellt mångfaldigt prisad författare, poet, filosof och samhällsdebattör. I hans rika litterära produktion märks verk som romansviten ”Sprickorna i muren” och satiren ”Tennisspelarna”.