Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Visa i handling att skolans viktigaste resurs är lärarna

Annons

Alla politiker har ett stort ansvar för skolan och för att den ska hålla så hög kvalitet som möjligt. Det gäller även i Arboga kommun.

Att prioritera skola i allmänhet och undervisning i synnerhet, kan innebära att något annat måste stå tillbaka. Vi i Lärarnas Riksförbund uppmanar er politiker i Arboga kommun att våga göra just den prioriteringen.

Då skolor i Arboga har fler outbildade lärare än tidigare, anser vi inte att Arboga kommun har gjort sitt yttersta för att undvika att denna situation uppkommit.

Ni måste visa i handling att ni förstår att skolans viktigaste resurs är lärarna. I tider av lärarbrist är det viktigt att ni har en plan för hur alla elever ska kunna få undervisning av behöriga och legitimerade lärare. Det finns inga genvägar utan det krävs satsningar på konkurrenskraftiga lärarlöner och attraktiv arbetsmiljö så att fokus kan ligga på undervisning och uppgifter som är direkt relaterade till denna.

Då skolor i Arboga har fler outbildade lärare än tidigare, anser vi inte att Arboga kommun har gjort sitt yttersta för att undvika att denna situation uppkommit. Fokus har mer kommit att hamna på brister i arbetsmiljön, än på diskussioner kring vad vi har att erbjuda som en attraktiv och framtida arbetsplats. I tider med stora pensionsavgångar är det viktigare än någonsin att marknadsföra Arboga som en attraktiv skolkommun, men även kämpa för att behålla de lärare som redan arbetar på våra skolor.

Staten bidrar årligen till höjda lärarlöner, men det innebär på intet sätt att den lönemässiga uppvärderingen av läraryrket är färdig för det. För att kunna locka tillbaka de som lämnat yrket, behålla de yrkesverksamma och få fler att vilja bli lärare måste kommunen ta sitt ansvar. Ska lärare återigen få en livslön som gör lärarutbildningen till en investering, så måste uppvärderingen av lärarlönerna fortsätta.

Frågan kring arbetsbelastning är minst lika viktig för att skapa ett attraktivt läraryrke. Lärare är i större utsträckning än många andra yrkesgrupper sjukskrivna på grund av stress. Det är därför avgörande att kommunen ser till att lärarna får avlastning så att de kan fokusera på sitt huvuduppdrag.

Tillsammans kan stadens lärare och politiker åstadkomma den bästa skolan. Vi ser fram emot ett gott samarbete om skolan under den kommande mandatperioden!

Styrelsen, Lärarnas Riksförbund

Arboga

Leopold Pavanelli

ordförande

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel