Annons
Vidare till bblat.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Villaägarnas jurist: Fel krav vid friköp

Villaägarnas riksförbund riktar kritik mot hur Köpings kommun hanterat ärendet med friköp av tomträtter. ”Betalning kan inte krävas före att ett kontrakt skrivs”.

Lena Södersten är förbundsjurist vid Villaägarnas riksförbund, och har i veckan fått ett antal telefonsamtal från villaägare i Köping.

Dels vill villaägarna få fakta inför ett beslut om friköp av tomt, dels framförs en oro över att Köpings kommun kräver betalning för tomten innan ett köpeavtal upprättats och skrivits under.

Läs mer: Dyrare att friköpa tomter.

Lena Södersten säger sig aldrig ha hört talas om liknande krav:

– Självklart är det ett undertecknat köpekontrakt som gäller. Inget är juridiskt bindande utan namnteckningen.

Hon har via medlemmar fått veta mer om veckans turer kring Köpings kommuns erbjudande till drygt 800 villaägare som kan få friköpa sina tomter innan en prishöjning i två steg.

Läs mer: Köprusch inför mötet.

Förbundsjuristen Södersten har även granskat de kommunala handlingarna i ärendet och reagerar mot att kommunen inte gått ut med information i förväg, och när det blivit känt via artiklar i Bbl/AT att Köpings kommun även krävt betalning för friköpen innan köpekontrakt skrivits. När villaägare dessutom stressats att ta ett beslut om köp eller inte inom loppet av några dagar är förbundsjuristen inte nådig:

– Det är inte vettigt! Villaägarna måste få skälig tid att fundera kring ett friköp.

Läs mer: Politikerna backade.

Nu får de efter att kommunfullmäktige backat från det ursprungliga förslaget ytterligare en månad på sig.

– Egentligen för kort även det, menar hon.

Lena Södersten påpekar att de närmare 40 villaägare som hittills betalat för friköp har rätt att ångra sig. Så länge köpekontrakten inte är undertecknade går det att kräva återbetalning.

Elizabeth Salomonsson, kommunstyrelsens ordförande, S, säger sig inte veta exakt vad som gäller:

– Men visst, spontant låter det ju rimligt. Nu tror jag ändå inte det bli aktuellt.

Tjänstemän vid stadsarkitektkontoret håller dock fast vid att betalning för friköp av tomt ska ske senast under mars månad, före prishöjningen – även om köpekontrakt inte tagits fram eller skrivits under före dess.

Lena Södersten dömer ut förfarandet:

– Intresseanmälan och gällande pris räcker. Betalning sker i samband med kontraktsskrivning!

Friköpen

Köpings kommun ger 816 villaägare som inte äger sina tomter i Köping möjlighet att köpa loss tomträtten innan två prishöjningar genomförs den 1 april och 1 januari 2017. Men kommunens information kring friköp var inför beslutet i kommunfullmäktige ”noll”.

Berörda villaägare fick först via Bbl/AT vetskap om prishöjningar och möjliga friköp, och reaktionen blev stark när politikerna i ett förslag ville stoppa alla friköp innan den första prishöjningen trätt i kraft. Förslaget om köpstopp förkastades när övriga beslut togs.