Annons
Vidare till bblat.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Villa brann ner – ammunition försvårade släckningsarbetet

En villa på Allmänningsvägen i Kolsva brann under onsdagen ner till grunden. Räddningstjänsten lyckades rädda en stor del av bohaget.

Läs mer: Chefredaktörens blogg: Att livesända en tragedi

Vid 13.30-tiden kom ett larm om en brand i en villa på Allmänningsvägen i Kolsva. Det rörde sig om en brand som uppstått i en maskin i tvättstugan på övervåningen.

- De har försökt att släcka den själv med brandsläckare, säger insatsledaren Per Svanström.

I närheten av den begränsade branden fanns ett vapenskåp med lös ammunition som exploderade. I kombination med kraftig värmeutveckling vågade inte räddningstjänsten försöka släcka branden inifrån. Den eskalerade därför och spred sig till trossbotten och den undre våningen varpå villan övertändes.

- Det går nästan aldrig att släcka en brand utifrån. Vi försökte dämpa branden en stund för att hinna tänka efter hur vi skulle göra. Men sen insåg vi att det här grejar vi inte, säger Per Svanström.

Räddningspersonalen inriktade sig därefter på att hålla intilliggande byggnader utom fara - och hann bära ut en del av bohaget från undervåningen. Inga personer kom till skada.

- Vi fick ut alla inventarier de ville ha kvar från undervåningen. Så det har vi åtminstone lyckats rädda, säger Per Svanström.

Släckningsarbete och bevakning pågick fortfarande under onsdagkvällen.

Räddningstjänsten hade som mest fyra tankbilar på plats.

Någon brandorsak kan inte fastställas under onsdagen. Brandhärden är ännu så varm att den inte kan beträdas eller undersökas ordentligt av polisens tekniker. Man kommer att göra ett försök under torsdagen om brandplatsen svalnat tillräckligt då.

Så sa räddningsledaren om den våldsamma branden. Se inslaget nedan.