Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vectras blod gör andra hundar friska

 
Folk
Visa alla artiklar

Jennie Ehnlund vet vilken nytta fyrbenta blodgivare gör

Annons

De kliver in genom stora entrén på djursjukhuset och slår sig ner i väntrummet. Vectra trampar otåligt, tittar på dörren till kliniken och vill in. Jennie skrattar till.

– Vectra vet att det vankas grisöra därinne. Hon är uppvuxen här och förknippar inte djursjukhuset med att ha ont.

Jennie jobbade som djursjukvårdare i drygt sex år, innan pälsdjursallergin gjorde det omöjligt för henne att fortsätta inom yrket. Under de sex åren skaffade hon Vectra. Från åtta veckor till tre års ålder var Vectra med Jennie på djursjukhuset.

Jennie bor i Munktorp, driver en blomsterbutik i Köping och har en anställd. Vectra bor numera hos den anställda men ägs fortfarande av Jennie.

– Jag hade inte tänkt lämna bort Vectra, men det klickade så bra mellan dem. Jag får träffa Vectra varje dag, men har henne inte runt om mig hemma. På det här sättet fungerar det bra med min allergi.

När Vectra var två år beslutade Jennie att hon skulle bli blodgivare.

– Det var speciellt att arbeta med sjuka hundar, och veta att de har fått hjälp att tillfriskna tack vare min hunds blod.

Jennies namn ropas upp i högtalaren. Vi går in genom klinikens dörrar där en ur personalen tar emot. Koll av vikten först. 32 kilo, något lättare än sist och fyra kilo över den minimivikt som krävs för att hunden ska få lämna blod.

Vidare till undersökningsrummet där veterinär Ulrika Hellström och biomedicinska analytikern Marie Werbelow väntar.

Vectra kliver vant upp på undersökningsbordet när Jennie ber henne, och står lugnt kvar när bordet hissas upp. Hon vädrar lite och vet snart var grisöronen finns i rummet.

Veterinären börjar med en enklare hälsokontroll. Hon tittar på Vectras tänder, färgen på slemhinnorna, lyssnar på hjärta och lungor. Ett blodprov visar att blodvärdet är bra.

– En gång om året gör vi en grundligare hälsokontroll på hundarna som är blodgivare. Då tar vi också prov på lever och njurar. Hundarna måste vara helt friska för att få lämna blod, förklarar Ulrika.

På hundar tappas blodet ur aortan längst halsen. Vectra ligger lugnt utsträckt på bordet, Jennie sitter vid huvudänden. Päls rakas bort på Vectras hals, och nålen sticks in. När ådern är funnen rinner blodet genom tappslangen ner i påsen.

Hela besöket tar ungefär en halvtimme. När allt är färdigt reser Vectra sig, ruskar på sig och får äntligen sitt grisöra. Utanför undersökningsrummet väntar en fodersäck och en påse med hundgodis.

Hunden måste uppfylla vissa krav