Annons
Vidare till bblat.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vattenkiosk ska minska smitta

Nästa vecka ersätts brandposterna för vattenuttag. Vid tappning av större mängdes vatten finns nu en vattenkiosk installerad på Norra Ågatan.

Tillgång till större mängder vatten behövs vid exempelvis asfaltsarbeten, avloppsspolning och gatuunderhåll av olika slag. Tidigare har stora aktörer som exempelvis Peab och Trafikverket tappat större mängder vatten från två av kommunens brandposter. Dessa två kommer att låsas för vattenuttag under nästa vecka.

– Det här är en hygienisk fråga men det handlar också om att säkra debiteringen. Den nya vattenkiosken kommer att vara i gång från och med 1 september, berättar Michael Grund.

Risken för bakterier att komma in och vandra i ledningssystemet är större med brandposter än med vattenkiosker. Därför sker satsningen på en vattenkiosk främst för att undvika smittor.

Vattenkiosker är byggda så att bakterierna inte kan vandra från öppningen och vidare in i ledningarna.

De höga flödena som kommer ut efter att brandposter stått orörda en tid gör att avlagringar riskerar att lossna från ledningarna och medföra smittorisker.

– När vi från kommunen använder brandposterna för att kontrollera vattenkvalitén gör vi det under kontrollerade former. Vi kommer att fortsätta använda brandposterna när vi spolar av ledningarna. Det sker en gång per år. Brandposterna kommer även att finnas kvar för Räddningstjänsten, tillägger Michael Grund.