Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kungsörsbagarnasålt – oviss framtid

Det var i förra veckan som de omkring 15 anställda fick beskedet att Kungsörsbagarna var sålt, och att verksamheten skulle läggas ned. Nu sitter hela arbetsstyrkan i lokalerna på Fabriksgatan – och gör ingenting.

Annons

– Vi fick veta att det inte skulle bedrivas någon bageriverksamhet, så vi fick ringa runt till våra kunder. Men sen ändrade de sig, och helt plötsligt skulle det bedrivas verksamhet, men då hade vi sagt upp alla våra kunder. Nu säger de att de ska sätta igång och baka igen den 23 augusti, men vem ska vi baka åt? Vi har inga kunder längre, säger en anonym anställd vid företaget.

På onsdag ska fackförbundet Unionen MBL-förhandla med den före detta ägaren.

– De är skyldiga att förhandla innan de säljer, men det har de alltså inte gjort, säger Jan Eliasson, ombudsman för Unionen i Mälardalen.

Han har under tidigare vecka varit i kontakt med de anställda vid företaget, och är minst sagt upprörd.

– Vi är oerhört bekymrade över att sådant här kan ske. Man får ett slag i nacken, liksom ”du är avskedad” bara. De följer ingen rätt i lagstiftningen när de gör så här, säger Eliasson.

Enligt honom är det, utöver problematiken i och med försäljningen och uppsägningarna, åtminstone en anställd som inte fått någon lön, vare sig av den förre eller den nye ägaren.

Att produktionen så småningom kommer att sättas igång igen är ingenting som Eliasson känner till.

– De anställda är avskedade från och med i fredags och har inte kvar sin anställning. Verksamheten är nedlagd, och det förkommer ingen bageriverksamhet på anläggningen, är fackombudets beskrivning av läget.

Hela situationen verkar vara en härva av det svårare slaget.

Mer läsning

Annons