Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fortsatta sparkravför svagt Kungsör

Efter de magra åren kommer – fler magra år. Sparbetinget i år och nästa år bör ligga på 14–15 miljoner per år och 2015 bör det vara uppe i 30 miljoner.

Annons

Nu har kommunen fått den rapport från Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, som arbetats fram under senvintern och som ger svart på vitt om den ekonomiska situationen.

Läget för Kungsörs ekonomi är inte bra. Trots tidigare goda år och trots att man 2010 fick extra pengar av staten, har kommunen aldrig lyckats bygga upp en buffert som grannkommunerna har.

I dagarna håller kommunens politiker som bäst på att förbereda budgetarbetet. Med sig i bagaget har de den här gången ett tungt vägande material i form av en utredning som SKL tagit fram.

Det var i början av januari som kommunstyrelsen beslöt att man skulle nappa på ett erbjudande man fått att få en utomstående genomgång av kommunens ekonomiska situation.

Genomgången utfördes av SKL, som har lätt att sätta Kungsörs situation i förhållande till anda kommuner och regioner. Tydliga tendenser är höga kostnader för gymnasieelever (se tabell här intill), höga kostnader för LSS-verksamheten (Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade) men relativt låga kostnader för IFO (Individ- och famljeomsorgen).

Mer läsning

Annons