Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vind kan ge billig elför fattiga i Afrika

Många strömavbrott och dyr el. Det är verkligheten för många fattiga människor i bland annat Afrika. På fritiden försöker Köpingsborna Abraham Nkata och Christer Nilsson konstruera en lösning – ett enkelt, billigt vindkraftverk.

Annons
Abraham Nkata och Christer Nilsson testar prestandan i sitt hemmabyggda vindkraftverk. De hoppas att en sådan konstruktion ska kunna användas av fattiga människor i bland annat Abrahams hemland Uganda, där det är många strömavbrott och dyrt med el.

Ströbohög i lördags eftermiddag. Den som körde förbi kunde se en oväntad snurra uppe på toppen.

Den som klev ur bilen och klättrade upp träffade Abraham Nkata och Christer Nilsson.

En kyl- och eltekniker och en maskintekniker som är jobbarkompisar på Bbl/AT:s tidningsutbärning.

I blåsten snurrar den hemmabyggda vindsnurran för fullt. Christer Nilsson håller koll på utrustningen och Abraham Nkata mäter effekten.

– Den funkar bra. Det är bara det att stativet inte är så stabilt, säger Abraham Nkata och skrattar åt pinnen som är nerkörd i en trave med däck.

– Det här är bara en prototyp. Vi har gjort den så enkelt som möjligt. Nu ska vi bara testa prestandan, förklarar Christer Nilsson.

Får de till det kanske Abraham Nkata tar med sig ett eller två vindkraftverk när han reser till sitt hemland Uganda i december.

– Jag brukar åka dit kanske två gånger om året. Det är jättesvårt med el där, många strömavbrott och det är också mycket dyrt, säger han.

Mer läsning

Annons