Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utredning kandela kalklinbanan

Den gamla kalklinbanans öde kan närma sig sitt avgörande. I valet mellan att bevara och att riva kan en kompromiss finnas i det konsultförslag som i mitten av november läggs fram till länsstyrelserna i Västmanland och Sörmland.

Annons
Delas? Kalklinbanans framtid kan komma att avgöras inom kort. Ett alternativ är att dela banan och bara bevara någon del.

Egentligen kan man säga att det finns flera frågetecken som snart kommer att rätas ut när det gäller linbanans framtid. Den ena gäller frågan om huruvida banan ska bevaras eller rivas och den andra gäller vad som ska ske med några av de vagnar som utsmyckats av konstnärer.

– Vi väntar just nu besked från Nordkalk, som äger banan, om vi med hjälp av pengar från EU-projektet Leader Gränslandet kommer att kunna haka av 15 vagnar som utsmyckades redan 2005 och som i så fall ska gjutas fast vid Kalkbrottsutsikten, berättar Karl-Gunnar Källerfors från Kalklinbanans vänner.

Mer ödesmättad är förstås frågan om linbanans överlevnad. Under en följd av år har allt dystrare signaler kommit från bland annat ägaren Nordkalk, som så sent som i våras spådde att banan skulle monteras ned redan nu i höst.

Läs mer i måndagens Bärgslagsbladet/Arboga Tidning

Mer läsning

Annons