Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ullvilaget svarvari SM-slutspelet

I morgon, onsdag, och förhoppningsvis ett par dagar till. Så länge ska två ungdomar från Ullvigymnasiet befinna sig på Elmiamässan i Jönköping för att tävla – i CNC-svarvning.

Annons
Översätter. Robin Hallman överför ritningens mått till ett ark som ska ligga till grund för programmet i CNC-svarven.

Konsten att svarva ett trästycke fick de flesta lära sig i träslöjden i grundskolan. Felmarginalerna där handlar möjligen om att få en ljusstake att passa ett standardljus.

När industrin svarvar metallstycken är det betydligt mindre toleranser det handlar om. Därför tar det tre år att utbilda sig till att bli så kallad cnc-operatör, alltså en som klarar av att programmera en datorstyrd metallsvarv. CNC står för Computer Numerical Control och har funnits i industrin i några decennier nu.

– Det är efterfrågan på utbildade CNC-svarvare i dag, berättar Anki Lindgren, lärare på Industriprogrammet på Ullvigymnasiet.

– Man har bedömt att det kommer att behövas ungefär 500 cnc-svarvare i regionen den närmaste tiden.

Två som rimligen ligger bra till när de nästa sommar ska ut på den arbetsmarknaden är Robin Hallman och Veronica Jansson. I dag sätter de sig i en bil tillsammans med sina lärare för att resa till Jönköping och tävla i SM för just cnc-svarvare på gymnasienivå.

Läs mer i tisdagens Bärgslagsbladet/Arboga Tidning

Mer läsning

Annons