Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ullvi och Volvoger unga ny chans

Efter en mardrömskris med stora varsel och uppsägningar kommer ett välkommet tecken på bättre tider. De största Köpingsindustrierna vill nämligen dra igång det tidigare nedlagda Volvo Teknikgymnasieum för att på nytt utbilda unga människor att kunna gå direkt till industrijobben.

Annons

Ullvi ansöker nämligen hos Skolverket om att nästa år få starta en utbildning, motsvarande gamla Volvo Teknikgymnasium.

Därmed ökar hoppet om att den tidigare mycket attraktiva utbildningen ett samarbete mellan gymnasieskolan och de två stora arbetsgivarna i Köpingsindustrin, Getrag och Volvo Powertrain ska återuppstå.

Det sker i så fall efter mer än ett år i malpåse. Den världsomspännande finanskrisen med följande konjunkturras innebar att Volvo Teknikgymnasiumi Köping  lades ned inför förra höstterminen. Företagen ansåg sig inte kunna leva upp till sina tidigare utfästelser och åtaganden.

Men industrin har hämtat sig på ett remarkabelt sätt, med nyanställningar och rekryteringsbehov. Och som Bärgslagsbladet/Arboga Tidning tidigare berättat väntas stora pensionsavgångar inom de närmaste åren. En undersökning visar att 500 industrijobbare går i pension och lämnar luckor som måste återbesättas av välutbildad arbetskraft.

Det behövs med andra ord nytt folk i industrin i framtiden, och för att möta behovet vill Ullvigymnasiet i samarbete med Getrag All Wheel Drive och Volvo Powertrain starta ett nytt Teknikprogram. Elever i utbildning ska erbjudas extra kurser, praktikplatser och ges stor chans att få ett jobb i de två företagen direkt efter avslutad utbildning.

Skolverket har nu fått en ansökan om den nya Köpingsutbildningen och kommer att ge besked under hösten.

Förhoppningen inom gymnasieskolan och industrin är att få starta Teknikprogrammet under nästa läsår, alltså hösten 2011.

Läs mer i Bärgslagsbladet/Arboga Tidning, fredag

Mer läsning

Annons