Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ulla nekades busstill sin sjuke make

I söndags skulle Ulla Karlsson ta bussen från hemmet i Valskog till lasarettet i Köping för att hälsa på sin sjuke make. Men utan vare sig betalkort eller förköpt biljett blev det ingen resa.
– Vi tar inte kontanter, hälsar Västmanlands lokaltrafik.

Annons
Ulla Karlsson hade bara kontanter när hon skulle åka buss till Köping för att hälsa på sjuke maken Lennart. Då blev det ingen biljett för Västmanlands lokaltrafik har sedan 1 oktober 2009 helt kontantfritt på sina bussar.

– Jag har inte kört bil på 20 år och det kändes lite skakigt att det här skulle bli den första turen, säger Ulla Karlsson som fyller 75 år i dag.

I vanliga fall är det maken Lennart som kör bilen när de ska någonstans men i fredags blev Lennart sjuk och fick läggas in på hjärtintensiven på lasarettet i Köping.

På söndagen ville Ulla besöka maken och tänkte ta bussen från hemmet i Valskog. Hon har inget betalkort och hade heller ingen bussbiljett eftersom hon sällan åker buss i vanliga fall.

– Jag ringde till Västmanlands lokaltrafik och frågade om det var okej att köpa en biljett på bussen med kontanter men fick nej. I stället fick jag rådet att ställa mig i busskuren och fråga om någon annan i kön kunde tänka sig att köpa en biljett till mig på sitt betalkort, säger Ulla.

Tyvärr är det inte många som åker buss mellan Arboga och Köping och i Valskog finns det oftast inte någon ”kö” med någon att fråga.

– Då sa de att jag kunde vänta till bussen kommer och sedan sticka in huvudet och fråga om någon av de andra passagerarna kunde tänka sig att betala min biljett.

Som sista alternativ kunde Ulla få köpa en biljett kontant, men det var bara i ytterst nödfall, men det skulle kosta henne 50 kronor extra, utöver de 28 kronor som biljetten mellan Valskog och Köping kostar.

Det tyckte inte Ulla alls lät som några bra idéer. Till slut kom hon i alla fall till lasarettet då en hjälpsam granne ställde upp och skjutsade.

– Det är Valskogsandan, här ställer vi upp för varandra, säger Ulla som tänkte köpa en returbiljett på tågstationen i Köping och ta bussen hem igen.

Men det gick inte heller för stationskiosken har stängt på helgen. Som tur var stannade grannen kvar och skjutsade Ulla tillbaka hem till Valskog.

– Ska vi inte kunna ta oss till stan med buss bara för att vi inte har betalkort? Blir det värre kan vi inte bo kvar här, konstaterar Ulla och Lennart, som kommit hem från lasarettet, när Bbl/AT är på besök på Ekstigen i Valskog.

Västmanlands lokaltrafik har sedan 1 oktober 2009 haft helt kontantfritt på sina bussar – för att slippa risken att bli rånade.

– Är det kontantfritt så är det, vi kan inte göra något undantag. I det här fallet finns det flera alternativ att välja på; köpa ett busskort eller förköpsbiljetter tidigare, betala med betal- eller kreditkort eller helt enkelt inte ta bussen, säger en anställd på VL:s trafikupplysning.

Men Ulla fick veta att hon kunde få betala kontant om hon la till 50 kronor extra, vid nödfall?

– Det låter konstigt. Man kan välja att ta biljetten på faktura och då kostar det 50 kronor extra men det är inget vi rekommenderar.

Så Ulla kan inte åka buss med bara kontanter?

– Nej.

Mer läsning

Annons