Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tiggeriförbudinget för Köping

Tiggeriet ses även på Köpings centrumgator, men kommunstyrelsens ordförande Elizabeth Salomonsson, S, har svårt att tänka sig att göra som styrande partikollegan i Sala – att förbjuda tiggeriet på allmän plats.

Annons

Det är Sala kommunstyrelseordförande Per-Olov Rapp, S, som vill få bort tiggarna från gatorna, och samtliga partierna i Sala har ställt sig bakom förbudet.

En förändring i den lokala ordningsstadgan kan däremed göra Sala till först i landet med att förbjuda tiggeriet på allmän plats.

Elizabeth Salomonsson, kommunstyrelseordförande i Köping, har hört talas om förslaget i Sala, men har svårt att tänka sig ett motsvarande förslag även i Köping:

- Frågan är över huvud taget inte diskuterad, säger hon till Bärgslagsbladet/Arboga Tidning.

Salomonson menar att ett förbud inte är något som varje kommun ska ta ställning till, och hon anser att ingen ska behöva tigga i det svenska samhället.

- Vi har ett skyddsnät som ska hjälpa behövande personer, även om det ”nätet” på senare tid luckrats upp.

Sala vill införa förbudet för tiggeri redan från den 1 maj, men avgör inte själva frågan. Länsstyrelsen i Västmanland ska först granska om ett förbud är förenligt med andra lagar, rapporterar Radio Västmanland.

Mer läsning

Annons