Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stora variationer i politisk jämlikhet

 Kungsör är en av landets jämlikaste kommuner. I alla fall om man ser till fördelningen mellan män och kvinnor när det gäller platser på valsedlarna i höstens kommunalval. Även Köping finns med bland de 100 bästa kommunerna.

Annons

Politiken blir långsamt könsneutralare. Men männen är i majoritet nästan överallt och bara tre av landets kommuner redovisar en svag men dock kvinnlig majoritet på valsedlarna inför kommunalvalen i höst.

På sjätte plats i riket kommer Kungsörs kommun, som totalt når 49,64 procent kvinnliga kandidater till fullmäktigeplatserna.

Två partier där når 50-procentsmålet och två kommer till och med över. Kristdemokraterna når hela 62,5 procent – mest i vårt område.

– Vi har helt enkelt lättare att få kvinnor att säga ja till att arbeta med politiken, konstaterar KD-ordföranden Ingrid Gummesson.

I andra änden på skalan befinner sig Arboga kommun. Bara 23 svenska kommuner har färre kvinnor på valsedlarna. Inte ett enda parti har nått 50-procentsmålet.

Köping är varken bäst eller sämst. Någonstans kring 84:e plats i listan av svenska kommuner placerar man sig. Här är det ett parti, (FP) som kommer över 50 procent och ett (S) som prickar in varannan kvinna på sin valsedel.

– Självklart har vi det, säger en nöjd Elizabeth Salomonsson, kommunstyrelsens ordförande och sannolikt ett levande bevis för att kvinnor både kan och orkar ta plats i kommunpolitiken och i Köpings socialdemokrati.

Mer läsning

Annons