Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stora föroreningarvid gamla macken

Fyra årtiondens hantering av bensin och diesel har satt rejäla spår i marken vid Statoils nedlagda bensinstation vid Östanåsgatan. Snart börjar saneringen äta sig in under gatan.

Annons
Bensinstationen vid Östanåsgatan visar sig ha lämnat betydande föroreningar efter sig. Snart kommer grävmaskinen att börja gräva bort trottoar och cykelbana för att fortsätta saneringen så långt som behövs.

Det kommer att ta tid och det kommer att störa både trafik och näringsidkarna på platsen. Saneringen efter bensinstationen visar att föroreningar spridits ut i jorden en bra bit bort från tankar och pumpar.

– Vi kommer att tvingas gräva bort trottoaren och cykelbanan också, sedan får vi se, säger Mikael Wadstein, saneringstekniker på företaget Ekotek som utför saneringen åt Statoil.

Tidigare har Ekotek grävt bort mackens fyra underjordiska tankar och alla ledningar. Man har grävt fram till byggnadens vägg och konstaterat att där finns inga mer föroreningar.

– Däremot verkar det har runnit åt det hållet, säger Mikael och nickar i riktning mot Östanåsgatan.

Ingen vet riktigt vad som hänt eller när. Men på pappren Mikael har, så kan man läsa att Esso hade en mack här redan 1962, så en del drivmedelshantering har det ju varit genom åren.

Mer läsning

Annons