Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stöldvåg pålandsbygden

Minst en stöld och ibland fler har rapporterats in varje natt under två veckors tid. Stölderna på landsbygden har ökat dramatiskt – så pass att polisen nu går ut med en varning till allmänheten.

Annons

Östra Munktorp, Kolsva och Arboga med omnejd verkar vara de orter som drabbats hårdast. Nya stölder varje natt de senaste två veckorna, framförallt handlar det om inbrott i garage och förråd.

Stöldgodset består oftast av motorsågar, röjsågar, kompressorer och andra maskiner och verktyg av dyrare slag.

– Vi upplever en markant ökning av stölderna. I vanliga fall brukar vi kunna få sådana här anmälningar då och då men nu är det i stort sett varje natt, vissa nätter ännu fler, säger Jan Sköldberg, polisinspektör och gruppchef för närpolisen i Västra Mälardalen.

I och med att tjuvarna fokuserar på den mer glesbefolkade landsbygden innebär det större ytor för polisen att försöka täcka, och att säkra spår efter gärningsmännen är inte helt lätt.

– Vi lägger de resurser vi har på nattspaning men i och med att det handlar om så stora områden är det omöjligt att vara överallt, säger Jan Sköldberg.

Utöver vädjan om iakttagelser poängterar Jan Sköldberg vikten av att handla förebyggande.

– Genom det här vill vi ge de som ännu inte har blivit drabbade en chans att se om sina förråd och garage. Lås in era grejer, visst kan ett hänglås klippas upp men hellre att dyra verktyg förvaras bakom ett litet hänglås än en olåst dörr.

Mer läsning

Annons