Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Solen gassar- och gör nytta

För den som vill vara ekonomisk och miljövänlig är solenergi ett alternativ och vill man investera kan man ansöka om sextioprocentigt bidrag från Energimyndigheten.

Annons

Nils Larsson driver företaget NILA Energi, som är leverantör av bland annat solfångare. Han har även börjat ta upp solel i sortimentet.

– Solfångare har funnits länge, de är betydligt vanligare. Solceller är vanligt på sommarstugor och småhus som inte är kopplade till elnätet, dock finns inte så många sådana här i trakten, säger Nils Larsson.

Den som idag instellerar solceller kan ansöka hos Energimyndigheten om ett bidrag på sextio procent. För att tilldelas detta måste huset vara anslutet till ett elnät.

Enligt Energimyndigheten har intresset för att installera solceller ökat i Västmanland och Energimyndigheten har ökat bidragen från drygt 1 miljon 2009 till cirka 1,7 miljoner kronor 2010.

Dock är frågan om nettodebitering, det vill säga att den överskottsel som produceras och matas ut på elnätet dras av från räkningen, ett hinder.

Nils Larsson tror att solceller skulle bli populärare om de som har solceller skulle kunna sälja elen vidare.

– Det tyska systemet, till exempel, har ett garantipris så att kunderna får bra betalt för elen. Det är många som förespråkar en förändring men det går trögt hos politikerna, säger Nils Larsson.

– Har man gjort en stor investering är det inte så kul att mata ut elen gratis.

Gert Larsson från Kungsör har 7,5 kvadratmeter solpanel på taket på sin villa. Från solfångarna får han ingen elektricitet – men varmvatten.

– Jag har varmt vatten gratis ungefär fyra månader om året, säger Gert.

För cirka tio år sedan, då han fortfarande eldade med ved, behövdes ingen värme på sommaren. Istället för att slå på elen föddes idén om att sätta upp solfångare.

– Jag anmälde mig till en kurs i att bygga solfångare och fick hjälp med att beställa hem material, berättar Gert som är väldigt nöjd med sin investering.

Däremot har han inga planer på att installera solceller.

– I kombination med bergvärme är solfångare jättebra, det blir väldigt små kostander trots att vi har en stor villa.

När Gert byggde sina solfångare kostade de runt 17 000 efter 30% bidrag från Energimyndigheten.

Mer läsning

Annons