Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pikkis P-tillstånd drogs in efter 30 år

CP-skadan med spastisk diplegi är medfödd, men rullstolsburne 47-årige Hannu Pikki tycker sig ändå leva ett någorlunda värdigt liv med hjälp av assistenter. Men när Köpings kommun nu tar ifrån honom tillståndet att ställa bilen på p-platser för handikappade upplever han det som omänskligt.

Annons
Här får Hannu Pikki inte parkera. Foto: Ulf Eneroth

I mer än 30 år har Hannu, eller den som hjälper honom, haft tillstånd att parkera bilen på handikapparkeringar runt om i landet. Allt för att underlätta för den rullstolsburne Hannu att komma in och ur bilen.

P-tillståndet förnyas vart tredje år, och har alltid varit en formalitet. Fram till för en tid sedan.

Då fick Hannu avslag från Tekniska kontoret i Köpings kommun.

Nu hänvisas till skärpta regler och krav för att få önskat tillstånd.

Hannu bedöms inte uppfylla dessa krav. Han anses nämligen inte vara tillräckligt värnlös, och därför ska de personliga assistenter som kör bilen med Hannu släppa av honom vid lämplig ”målpunkt” som det så byråkratiskt heter. Därefter leta rätt på en traditionell p-plats i närheten.

Absurt menar Hannu som nu överklagat beslutet att neka honom p-tillståndet.

Kommunens handläggare tycker sig ha varit för generös när han tidigare beviljat Hannu Pikki p-tillstånd.”Hellre fria än fälla”, resonerade handläggaren Göran Andersson vid Tekniska kontoret när han tidigare beviljade Hannu Pikki p-tillstånd.

Nya regler förändrar situationen och då anses inte Hannu längre värnlös.Men det tycker ju hans läkare i sitt skriftliga intyg?

– Det är ju läkarens subjektiva bedömning. I dag ska tillstånd beviljas på rätt sätt, säger Göran Andersson

Läs hela artiklarna i Bärgslagsbladet/Arboga Tidning, torsdag.

Mer läsning

Annons