Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pengaregn över industriminnen

KUJ, Nyströmska och Jädersbruk. Alla har de anledning att fira i dag. 627 000 kronor, drygt tio procent av allt som Riksantikvarieämbetet delar ut till landets arbetsmiljömuseer, hamnar i Köping och Arboga.

Annons

Totalt delar Riksantikvarieämbetet i år ut 6 miljoner kronor till arbetslivsmuseer runt om i landet.

Efterfrågan på Riksantikvarieämbetets bidrag till arbetslivsmuseer har som vanligt varit mycket stort, cirka 300 ansökningar har inkommit, berättar man på RAÄ.

– I år har vi vid fördelningen prioriterat några större projekt som kan bidra till extra utvecklingsinsatser. Totalt får 87 projekt dela på de sex miljoner kronor vi har att fördela, säger Ove Bengtsson på Riksantikvarieämbetet.

Ett museum som haft turen att få ta del av den typen av pengar förr, är Köping-Uttersberg Järnvägsmuseum, KUJ, som får 127 000 kronor.

– Jätteroligt. Det räcker till att köpa allt det spårmaterial vi behöver för vår planerade utvidgning av bangården och dessutom den sträcka utåt hamnen vi vill bygga på lite sikt, kommenterar en glad Anders Nordebring, ordförande i KUJ museiförening.

– Vi köper räls och växlar av andra järnvägsbaneföreningar, så på så vis kan man säga att pengarna kommer fler till godo.

Lite mer, 150 000 kronor, går till Nyströmska gårdens vänner i Köping. Bidraget går till att inventera, restaurera, konservera och digitalisera snickeriets ritningssamling, som på detta vis säkras till eftervärlden och kan göras tillgänglig för alla.

Läs mer i fredagens Bärgslagsbladet/Arboga Tidning!

Mer läsning

Annons