Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Köpingsbor friadefrån smuggling

Tullen stoppade de båda Köpingsbornas lätta lastbil med släp – som var tungt lastad med alkohol. I en överraskande dom friar hovrätten från smuggling.

Annons

1424,61 liter starköl, 62,4 liter sprit, 475,2 liter starkcider, 158,4 liter longdrink, 126 liter vin och 8,2 liter likör plockades fram ur den lätta lastbilen med släp då tullen stoppat ekipaget vid Öresundsbrons svenska landfäste i september 2009.

De båda männen – en i dag 38-årig man från Köping och en i dag 41-årig man från Köpingstrakten – uppgav för tullens tjänstemän att alkoholen dels skulle användas för privat bruk, dels skulle den yngre av männen gifta sig och fira bröllopsfest, och den äldre av männen fira sin 40-årsdag med många vänner och bekanta på stor fest.

Tingsrätten fann de båda männens förklaringar till den ”betydande mängden alkohol” ”mycket vaga” och dömde de båda för smuggling till villkorlig dom och 120 timmars samhällstjänst, samt förverkande av all alkohol.

De båda männen överklagade till hovrätten som gör en helt motsatt bedömning. Hovrätten skriver att det kan verka märkligt att de båda männen var för sig köpt samma sorts alkohol i stora mängder.

Men de båda männens förklaringar är inte så osannolika att hovrätten säger sig kunna bortse från dem. Och hovrätten skriver att alkoholen ”inte i så stor grad kan sägas överstiga en rimlig konsumtion” att det kan fastslås vara smuggling. Hovrätten friar därför de båda männen helt.

Alkoholen ska också lämnas tillbaka – om domen står sig kan de båda männen yrka skadestånd från staten för eventuell förstörd alkohol.

Mer läsning

Annons