Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Juholt-effekten saknades på 1 maj

Ingen direkt Juholt-effekt märktes i publiktillströmningen, men flera engagerade talare gjorde att 1 maj i Köping blev stämningsfull och optimistisk.

Annons
120 personer gick med från folkets hus, medan ytterligare 100 väntade på Hökartorget.

Nye S-ordföranden Håkan Juholt har ännu inte blivit draglok inför kommande val. Men ett och annat Juholtcitat levererades av Olle Thorell – S-riksdagsmannen från Surahammar som var gårdagens huvudtalare: ”Det är viktigare att tågen går i tid än att de går med vinst”, och fick med det första applåden.

Nordanvinden slet i de röda fanorna och de drygt 200 åhörarna tog tacksamt emot chanser att få applådera och få upp lite värme i händerna.

Olle Thorell valde att i tur och ordning tala om barnfattigdom, arbetslöshet och sjukförsäkringarna. Till alla delar bär regeringen skulden till försämringarna, menade talaren, som bland annat ville att FN:s barnkonvention ska upphöjas till svensk lag.

Thorell räknade upp alla bidragssystem som skulle återställas vid en valvinst, men för att mindra påståenden om ”bidragsparti” slog han också fast att rätten till arbete är viktigast.

Talaren undrade hur det kommer sig att sju av tio företagare som vill anställa inte hittar ”rätt” personal. Alltså krävs stora utbildningsinsatser, sa Thorell som vill se ett nytt kunskapslyft och en aktiv jobbpolitik, inte förvaring i ”stolleprovet” Fas 3.

Han poängterade vikten av att ha ett arbete, men också hur man har det på jobbet. Vi måste satsa på bättre arbetsmiljö och en rehabilitering värd namnet.

– Folk blir inte friskare för att de blir fattigare, sa han och slog ihop två frågor till en slagkraftig tes som drog ner applåder.

Han återkom flera gånger till Tage Danielssons klassiska ”En droppe droppad i livets älv har ingen kraft att flyta själv. Det ställs ett krav på varje droppe: Hjälp till att hålla de andra oppe!”

Övriga talare på Hökartorget var Tina Linder, ordförande i LO-facket, Unga Örnarmedlemmen Ritta Tabib, 13 år, och arbetarekommunens nyvalda ordförande Lena Johansson. Utöver de gamla arbetarsångerna blev det trubadurmusik och fika.

Mer läsning

Annons