Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inga spärrar påelevernas datorer

Med elevdatorerna kom diskussioner om vad eleverna ska ha tillgång till. På Karlbergsskolan har ledningen valt att inte ha några spärrar alls. Istället satsar de på information och stickprovskontroller.

Annons
Vet vad de får göra. Daniel Karlsson, till vänster, blev av med sin dator under några skoldagar i höstas för att han laddat ner ett spel med 16-årsgräns, något han då inte visste var otillåtet. Joel Hammar tror att alla elever har något de egentligen inte får ha i datorn, det går ju att ladda ner hemma.

Karlbergsskolans rektor, Ragnar Larsson, säger att skolan medvetet har valt att satsa på information och utbildning av både föräldrar och elever istället för att spärra vissa sidor.

– Även om vi inför en spärr under skoltid på det kommunala nätet kommer de ju åt vad som helst så fort de lämnar skolans lokaler, säger han.

Därmed inte sagt att allt är tilllåtet.

I en av korridorerna på Karlbergsskolan sitter Daniel Karlsson och Joel Hammar med datorerna i knät.

De säger att det har blivit lugnare på skolan sedan alla fått egna datorer.

– Nu har ju alla något att göra, säger Daniel.

Båda har bra koll på vad de inte får använda datorerna till.

– Vi får inte gå in på porr- eller våldssidor, inte ladda ner spel med 16-årsgräns eller filmer – eller göra sådant som är olagligt, säger Joel Hammar medan han fortsätter att hålla koll på skärmen.

Läs mer om skoldatorerna i tisdagens Bärgslagsbladet/Arboga Tidning

Mer läsning

Annons