Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hovrätten började rättegångmot extremister

I dag startade hovrättsförhandlingarna om extremistbråket på Hammartorget i Hallstahammar förra året. Hårdast straff i tingsrätten fick en Köpingsbo.

Annons

På kvällen den 26 maj 2010 blev två män från Hallstahammar, med högerextrema åsikter, attackerade i centrala Hallstahammar av flera vänsterextremister bland annat från Köping, sedan männen tidigare på dagen hade delat ut flygblad.

Båda männen blev svårt knivskurna men överlevde.

Efter en omfattande utredning kunde åklagaren till slut väcka åtal mot sju personer.

De två knivskurna männen samt ytterligare en man - även han från Hallstahammar - från den högerextrema skaran misstänktes för förberedelser till grov miss-handel eftersom de, enligt åklagare, i samförstånd, hade införskaffat diverse till-hyggen för att misshandla andra personer.

Fyra personer med vänsterextrema åsikter åtalades för grov misshandel eftersom de alla ansågs ha deltagit i knivskärningen av de två männen.

I tingsrätten fälldes samtliga sju åtalade för de brott de var åtalade för. Längst påföljd fick en 20-årig man från Köping, tillhörande vänsterextremisterna. Han dömdes till två års fängelse.

Svea hovrätt i Stockholm ska nu under fem rättegångsdagar gå igenom materialet. Det sker i de flesta fall i form av ljud- och bildupptagning från förhören i tingsrätten.

Förhandlingen beräknas vara klar den 6 maj.

Mer läsning

Annons