Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Höga avgifter harlett till medlemsras

Hotell- och restaurangförbundet har tappat 40 procent av sina medlemmar. 700 kronor i månaden för dyrt tycker många anställda.

Annons
Matila Persson och Angelica Andersson på restaurang Hörnet i Köping är positiva till facket men tycker att avgiften svider i plånboken.

Sedan januari 2007 har 500 000 personer i landet lämnat a-kassan och ungefär hälften så många har lämnat sitt fackförbund. Hotell- och restaurangfacket är en av de organisationer som hårdast drabbats av massflykten med ett medlemsras på 40 procent.

På Restaurang Hörnet i Köping jobbar Matilda Persson som kock och servitris och Angelica Andersson som servitris.

Matilda tog studenten förra året men har jobbat till och från i restaurangbranschen sedan hon var 16.

Först när hon fick fast heltidsjobb gick hon med i facket.

– Jag gick med när jag visste att jag fått heltidsjobb. Jag betalar ungefär 700 kronor i månaden, berättar Matilda och medger att det svider i plånboken.

– Men jag har en hyra att betala och jag behöver den säkerheten, om jag blir arbetslös behöver jag ju hjälp, fortsätter Matilda.

Hon påpekar också att det är svårt att få jobb i branschen och att hon hade tur. Flera av hennes klasskompisar har haft svårt att hitta fasta jobb och har därför inte gått med i facket.

– Det är viktigt att vara med men det är en stor summa, man undrar ju varför det är så mycket pengar, 300-500 hade varit mer rimligt, säger Matilda.

Angelica Andersson är sommarjobbare och har ännu inte gått med i facket. Dock planerar hon att göra det.

– Det är ju en säkerhet så det skulle kännas bra, säger hon.

Det tycks alltså råda en allmän uppfattning om att facket är viktigt och att anställda inom branschen gärna vill vara med.

På en annan restaurang i Köpings centrum berättar föreståndaren att hans anställda är med i a-kassan men inte facket, på grund av höga avgifter.

Mer läsning

Annons