Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gripande ceremoniför offren i Vikbo

En kram. Vänlig och varm och lång. Följd av tårar. Den svenske flygvapenchefen Anders Silwers möte med Inger som miste hela sin familj för femtio år sedan blev känslosamt vid Bro kyrka i går eftermiddag.

Annons
Flygvapenchefen Anders Silwer hedrar offren för katastrofen för 50 år sedan i Vikbo utanför Köping.

Tårarna torkades och de två hade sedan ett kort samtal i grusgången upp mot Bro kyrka innan minnesstunden och ceremonin för de sju offren för katastrofen i Vikbo inleddes.

Flygvapnet kom med sex officerare med initiativtagaren till ceremonin Anders Silwer  i spetsen.

Han talade till de anhöriga i kyrkans bänkrader, de som fått leva med att deras nära mist livet i den värsta flygkatastrofen som drabbat civila på marken i Sverige. Sju döda den 26 oktober 1960.

Patrik Wallmark, kyrkoherde i Köpings församling talade om offren för katastrofen som ”jordnära, robusta och trygga människor”.

– Plötsligt bryts deras kaffedrickande i köket av ett dån och en idyll krossas. Deras liv och de anhörigas förändras.

Efter minnesstunden lades kransar från Försvarsmakten ned på offrens gravar, först i Bro kyrka, därefter i Himmeta kyrka.

I onsdagens Bärgslagsbladet/Arboga Tidning förklarar också Anders Silwer, Sveriges nuvarande flygvapenchef, att tidningens omfattande granskning av Vikbo-katastrofen är relevant och ger en rättvis bild av såväl händelsen som Flygvapnets agerande - då präglat av det pågående Kalla kriget.Han uttalar sig nu efter att själv ha läst in sig och granskat på de aktuella haverirapporterna,

Läs mer i Bärgslagsbladet/Arboga Tidning, onsdag.

Mer läsning

Annons