Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gamla Köpings-filmer nu på dvd

Kulturarvet värnas inte enbart i böcker, utan nu ger förre Köpingsbon Peter Berggren ut två dvd-filmer, dels om cementfabriken i Köping (inspelad 1948, 15 minuter), dels om bygget av linbanan (1941, 20 minuter).

Annons

– Det här är filmer som företagen själva tagit fram och som de fortfarande har kvar, berättar Peter Berggren. Därmed elimineras ett problem som annars brukar uppstå, nämligen rättigheterna att ge ut dem.

Om inget klartecken ges från fotograf eller företag dröjer de offentliga visningarna i 70 år innan de kan visas.

Sannolikt finns det fler företagsproducerade filmer från Köping, och Bbl/AT har funnit uppgifter om bland annat en film från Invarit.

– Det stämmer nog, säger Peter Berggren som tror att gamla Salpeterverken/Supra kan vara ett annat företag med gamla filmer.

Men nu handlar det om filmen ”Cement” som gjordes då Skånska Cementaktiebolaget drev cementfabriken i Köping, alltså nuvarande Nordkalk. Filmen är en liten pärla, som visar allt från linbanan, cementproduktion, men även från personalbostäderna på Kungsängen. Vi får se avsnitt från barnträdgården, syjuntan, lekplatsen och varpakastning.

Filmen ”Bygget av linbanan” från 1941 är en nypremiär, den har funnits på DVD men har varit slutsåld en tid. Nu finns den åter i lager. Filmen gjordes av Nordströms Linbanor i samband med bygget av linbanan Forsby-Köping. Vi får se hur linbanan planerades, bygget av linbanan och hur den tas i drift.

Bägge filmerna ges ut av Teknikarv Media som drivs av Peter Berggren som nu driver sitt företag i Karlstad.

Peter har också gjorde de nya populära filmerna om linbanan, provkörningarna av linbanan och linbaneveckan. KUJmf, Köping-Uttersbergs Järnvägs museiförening har också anlitat Peter för produktionen av deras film ”Udda smalspår och tung industri”.

– Jag hoppas kunna sälja filmerna på s¨väl Köpings museum som i några av Köpings affärer, berättar Peter.

Filmerna finns att beställa direkt från Teknikarv.se.

Mer läsning

Annons