Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flertalet varningartill Köpingsbönder

Fyra djurbönder i Köpingsregionen fick tillbringa december månad med att se över sina ägor. Detta sedan de blivit varnade av Länsstyrelsen.

Annons

En kvinna fick särskilt mycket att göra. Tak och väggar på flera byggnader var så pass otäta att de ansågs utgöra en risk för djuren. På vissa platser – bland annat vid ett vindskydd för får – fanns även vassa plåtkanter som riskerade att skada djuren. Vindskyddet var dessutom kraftigt nedsmutsat.

Länsstyrelsen gjorde även bedömningen att alla de burar eller utrymmen för kvinnans fåglar var undermåliga i förhållande till djurskyddslagens krav. Vid uppföljningen strax innan jul fann kontrollanterna att mycket hade åtgärdats. Däremot hade fåglarna avlivats.

I början av december inkom en annan anmälan om att en annan mans nötkreatur gick utomhus, utan någon tillgång till ligghall. När Länsstyrelsen kom till platsen kunde de bekräfta att så var fallet. Mannen beordras nu att se till att djuren har möjlighet att vistas inomhus nattetid, åtminstone under perioden november–april. Samma sak gäller för ytterligare en man.

En tredje man får liknande tillsägelser, och uppmanas även att ordna fram ett varmt utrymme för gårdens katter.

Mer läsning

Annons