Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Det är blandraserna som är problemet”

Kamphundsdebatten har blossat upp ordenligt. Till exempel vill Mats Odell (kd) förbjuda flera raser. Men vad är egentligen en kamphund? Förvirringen är stor. Bbl/AT beslöt sig för att reda ut begreppen.

Annons

I onsdagens tidning berättade vi om Köpingsbon Dan Sandysson som på kort tid vid två olika tillfällen blivit attackerad av hundar.

Krister Gustén är ägare till två hundar av rasen american staffordshire (förkortat amstaff). Amstaff har sitt ursprung som kamphund, men anses i dag vara en stabil och vänlig sällskapshund.

Det folk i dagligt tal kallar för kamphundar är ofta blandraser. Vanliga kombinationer är till exempel amstaff blandat med schäfer (vallningshund) eller dobermann och rottweiler (vakthundar).

– Alla hundar har olika egenskaper. Om du blandar kamphund med schäfer blandar du raser med olika beteenden. Det kan bli riktigt dåliga kombinationer, säger Krister Gustén.

Felet många gör, enligt Gustén, är att de köper hund bara för sakens skull. Att valet faller på blandraser är oftast en kostnadsfråga.

– De hittar en billig blandrashund på Blocket för några tusen som de tycker ser häftig ut.

– Men hunden är ingen häftig sak – det är ett djur.

LÄS MER I TORSDAGENS UTGÅVA AV BÄRGSLAGSBLADET/ARBOGA TIDNING.

Mer läsning

Annons