Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Byggloven i KAKblir mycket dyrare

Om du hinner söka bygglov innan helgen finns tusenlappar att tjäna. 2 maj chockhöjs många avgifter för bygglov. I KAK ökar avgifterna upp till 137 procent.

Annons
Tillbyggnad. Med den nya lagen krävs fler kontroller.

Avgifterna för bygglov höjs ordentligt när den nya plan- och bygglagen träder i kraft den 2 maj. Lagen innebär både större ansvar och merarbete för kommunerna.

– Det är rimligt att de som bygger betalar merkostnaderna, och inte skattebetalarna, säger Per-Inge Nilsson, stadsarkitekt i Köping.

Ju mindre byggprojekt desto högre blir den procentuella höjningen. Den som exempelvis tänker bygga ett tak över uteplatsen i Köping får betala 137 procent mer i bygglovsavgift jämfört med vad det kostar i dag – höjningen sker från 800 till 1 900 kronor.

– Även små projekt drar med den nya lagen stora administrativa kostnader i form av kungörelser och delgivningar, säger Per-Inge Nilsson.

Han tillägger att taxorna inte höjts på länge.

I Arboga och Kungsör kommer bygglovet för normalvillan att kosta 6 200 kronor mer än i dag, från 11 700 till 17 900 kronor. Det är också en relativt kraftig höjning, 53 procent.

Mer läsning

Annons