Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oroliga barnkan lätt få hjälp

I Arboga är det lätt att få kontakt med stödteam för unga. En smidighet som saknas i många kommuner, enligt Bris.

Annons

Ensamhet, psykisk sjukdom i familjen eller fulla vuxna kan göra barnens sommarlov till månader av oro. Men när Bris behöver kontakta kommunernas hjälpteam, stöter de ofta på hinder.

På Arboga kommuns hemsida är kontaktuppgifterna för stödinsatser för barn och unga lättillgängliga. Men möjligheterna att nå hjälpande instanser är långt ifrån lika självklara i alla kommuner.

Eva Stenelund, som arbetar för Bris (Barnens Rätt i Samhället) dit barn och unga i behov av stöd kan vända sig för att prata med en vuxen, berättar att jourernas personal allt för ofta stöter på problem när kommunernas olika hjälpteam ska kontaktas.

– Vi kan få ringa runt, runt utan att någon svarar, säger hon och tillägger:

I Arboga är Kristin Lundell, samordnare på individ- och familjeomsorgen, kontaktperson för Stödcentrum och även projektet Odin som förebygger narkotikaanvändning bland ungdomar. Odin har semesterstängt veckorna 29-30, i övrigt är socialförvaltningens stödinstanser bemannade under sommarmånaderna.

Kristin Lundell anser att det är lätt för barn och unga i behov av stöd att komma i kontakt med personal.

– Alla kan kliva in på socialkontoret på Storgatan och det händer också att barn och ungdomar gör det. De barn som tidigare haft någon form av kontakt med oss vet sedan tidigare vilken behandlare de hör av sig till.

Mer läsning

Annons