Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu räknasvinterfåglarna

Sista veckan i december rapporterades 21 olika fågelarter från en trädgård i Arboga. Fågelklubbens fågelbordsräkning pågår för fullt. Talgoxen är fortfarande den vanligaste vintergästen.

Annons
Talgoxen, högst upp på topplistan.

Sverige upplever den kallaste vintern på länge. Trots det är naturens skafferi ganska välfyllt rapporterar Sveriges Ornitologiska Förening, SOF. Tillgången till rönnbär, ekollon och andra bär och frukter bedöms på många platser som god. Men visst uppskattar småfåglarna en hjälpande hand med fröer och frukt.

– Man kan hjälpa dem, men om de inte får mat så letar de käk någon annanstans. De är fantastiskt snabba att upptäcka om man lägger ut talgboll eller frön, säger Ulf Eriksson, från Arboga Fågelklubb.

I Arboga har den årligen återkommande Fågelbordsräkningen pågått sedan första veckan i december. Till och med vecka 10 rapporterar uppmärksamma fågelentusiaster trädgårdens fågelarter och antal en gång i veckan.

På klubbens hemsida www.arbogafk.net, rapporteras det att Stig Blom och Hans och Gunilla Nilsson fick besök av 21 olika fågelarter sista veckan i december. De har sett nötväcka, grönfink och entita, till och med en fasan har tagit för sig vid fågelbordet.

Sista helgen i januari engageras fågelvänner över hela landet. Då arrangerar SOF ”Vinterfåglar inpå knuten”, en riksomtäckande fågelräkning. Förra året rapporterades mer än en miljon fåglar.

Mer läsning

Annons