Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Minnesord: Hans Svanqvist

Här skriver arbetskamraterna Hans och Birgitta Almgren ett minnesord över Hans Svanqvist, tidigare rektor på Vasagymnasiet i Arboga.

Annons

Som tidigare meddelats har Hans Svanqvist avlidit. Hans kom som rektor till Vasagymnasiet i Arboga vid mitten av 1990-talet och förblev där dryga tio år innan han gick i pension.

Hans var en professionell ledare som ingav respekt för sin kunnighet och entusiasm. Hans hade ju en bred och gedigen erfarenhet som gymnasielärare och rektor och som ledare för biståndsarbete under sex år i Kenya och Tanzania. Åren i Afrika präglade Hans och under hans tid som rektor fördjupades och breddades Vasagymnasiets internationella kontakter och också samarbetet med skolor i andra länder.

Som ordförande i Västmanlands Skolledarförbund hade Hans ett stort kontaktnät och lyckades få Arboga med på Skolverkets försöksverksamhet på olika områden. Det var hans förtjänst att Arboga blev en av Skolverkets pilotkommuner för IT i Skolan.

Vid sin sida hade Hans alltid sin hustru Birgitta, lärare i Kungsör. Under många år var Birgitta värdinna i hemmet på Dalbyvägen när Hans och Birgitta generöst bjöd in Vasagymnasiets personal till sommarfest. Trädgården väckte alltid beundran. Förtjänsten var till stor del Birgittas – hon hade verkligen gröna fingrar och var aktiv medlem i Trädgårdsföreningen och i Örtagårdens Vänner.

När Hasse – det var så han ville kallas – gick i pension, fick han tid för föreningar som låg honom om hjärtat: Rotary, Odd Fellow och Golfklubben. Som ledamot i kommunfullmäktige för moderaterna engagerade han sig också politiskt för Arboga. Men Birgitta och Hasse fick också tid att resa. Vi har många glada minnen med Birgitta och Hasse genom åren. När Birgitta hastigt avled våren 2017 blev det ett svårt slag för Hasse. I december förra året flyttade Hasse upp till Härnösand för att komma närmare barn och barnbarn. Några dagar före flytten var Hasse hemma hos oss på Åkervägen och han berättade full av tillförsikt om sin förestående flytt och om lägenheten han köpt i Härnösand.

Men efter bara en dryg månad avled Hasse och lämnade oss alla i saknad. Hasse och Birgitta ligger båda i frid begravda på Högsjö kyrkogård utanför Härnösand. Tillsammans i paradisisk himmel firar de nog också Hasses instundande 75-årsdag.

Hans och Birgitta Almgren

Mer läsning

Annons