Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inga större felnär kyrkor synades

Fem kyrkor, tre församlingshem och ett antal förråd sågs över när Arbogabygdens församling under torsdagen genomförde sin årliga fastighetsbesiktning.

Annons

När bara Trefaldighetskyrkan och prostgården återstod kunde Per Lindahl, kyrkogårds- och fastighetschef och kollegorna i fastighetsgruppen, konstatera att det mesta de sett var sådant de redan kände till.

– Det mesta är mindre underhållsjobb. Vi har lite fuktskador på en del ställen där vi behöver knacka bort puts och lägga på nytt.

Tidningen var med när S:t Nicolai kyrka fick fasaden inspekterad. Byggd i slutet på 1100-talet hör kyrkan till Arbogas äldsta.

– Vad vi vet är den i ganska gott skick, säger Per Lindahl. Den har ett nytt tak och invändigt är det inte så stora frågor.

Taken är ett prioriterat område. Att taket behövdes bytas ut på Nicolai förra året var konsekvenserna av ett ”fuskbygge” menar fastighetsgruppen. Det byttes 1978 från svartplåt till kopparplåt.

– Det borde stoppa i 130 år men det stoppade i 30. Besiktningsmännen hittade ett antal fel som med stor sannlikhet gjordes 1978, säger Per Lindahl.

Mer läsning

Annons