Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Fel" hus godkänt- nu ändras planen

Arbogas nyaste villaområde skulle få en lantlig gammaldags karaktär. Men en lucka i planens formuleringar har redan gjort att två byggare fått igenom avvikelser i bland annat takets utformning.
Nu ändras planen för att täppa till luckan.

Annons

Moderna villaområden är ganska blandade i val av utformningen av husen. De traditionella valen får stå tillbaka till förmån för bland annat pastellfärgade fasader och andra typer av tak.

I bland annat ett fall beviljades bygglov med svart tak och ljusgrå fasad, ett mer modernt färgval än ursprungstanken med detaljplanen.

I planen för Säbylundsområdet står bland annat: ” Fasader bör målas i mättade kulörer, som traditionellt passar på den svenska landsbygden. Alla tak bör ha tegelröd kulör. En fördel för helheten är om alla uthus utförs med rödfärgad träpanel. Det binder samman bebyggelsen.”

Men det står ”bör”, inte ”ska”. Den lilla detaljen gör att miljö- och byggnämnden inte ser att färgsättningen med svart tak och en ganska omättad fasad strider mot planen, detta trots stadsarkitektens varningens ord att färgsättningen helt skulle avvika och att beslutet skulle bli prejudicerande, alltså att det vore fritt fram för avvikelserna.

Tekniska nämnden vill nu att detta lilla ord ”bör” ändras till ett ”ska”.

Mer läsning

Annons