Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Centern bryter medallianspartierna

Det blir inget maktskifte i Arboga och Sverigedemokraterna får ingen vågmästarroll i kommunfullmäktige. Det står klart sedan Centerpartiet lämnat samarbetet med Allianspartierna och ska regera ihop med Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Omsorgspartiet.

Annons

Med start klockan 14 i dag höll de fyra samarbetspartierna en presskonferens då det nya styret i Arboga presenterades.

Centerpartiet gick till val i ett samarbete med Moderaterna, Folkpartiet och Kristdemokraterna. Alliansen lyckades dock inte få egen majoritet i kommunfullmäktige. Med Sverigedemokraternas intåg i fullmäktige skulle det partiet få en vågmästarroll med samma partier i "regeringsställning".

Så med löfte om mer makt valde Centerpartiet att hoppa av Alliansen och liera sig med S+V+OPA. Miljöpartiet fanns också med i diskussionerna, men valdes bort.

- Det var våra medlemmar som valde att vi ska samarbeta med Centern och inte med Miljöpartiet. Vi har tidigare samarbetat med Centern och då fungerade det väldigt bra, sa Socialdemokraternas ordförande Agneta Bode vid presskonferensen.

Den stora skillnaden jämfört med före valet, blir nu att Centerpartiet tar en plats som vice ordförande i barn- och utbildningsnämnden. Det blir Kerstin Rosenkvist och hon kommer även att få en plats i kommunstyrelsens arbetsutskott.

En annan överraskning är att Omsorgspartiet med Carl Erik Almskoug, får en ordförandepost, trots att partiet tappade stort i valet. Almskoug tar över som ordförande i tekniska nämnden efter Catrin Strömvall.

Mer läsning

Annons