Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arboga får nytt museum

Gamla museet får ny basutställning och öppet magasin. Men först ska en förstudie göras. Den kulturminnemärkta byggnaden måste öppnas upp och handikappanpassas.

Annons
Eva Lutteman berättar om taket som tagits tillvara och flyttats från Blombergska gården. Lokalen planeras bli studielokal för forskare och skolelever.

Öhrströmska huset på Nygatan 37 visar en praktfull men begränsad bit historia med fokus på grosshandlarens liv under 1800-talet. Men resten då? Det medeltida Arboga, handelsstaden och industrialiseringen?

Eva Lutteman, intendent på Arboga museum har saknat helheten och även möjligheten att visa upp mängden föremål som samlats in av Arboga Minne eller skänkts till museet.

– Det har varit så många turer kring det här. Men nu är det på gång. Det känns skönt, säger hon efter att ha informerats om att politikerna i kommunstyrelsen beviljat anslaget som är första steget mot en ny basutställning och ett öppet magasin.

Pengarna ska tas inom tekniska nämndens budgetram, det rör sig om ett anslag på 101 000 kronor, en mellanskillnad till det bidrag som Länsstyrelsen redan har beviljat. Totalt beräknas förstudien kosta 190 000 kronor.

Huset ska bland annat handikappanpassas med hiss. Eftersom byggnaden betraktas som ett kulturminne måste renoveringen vara varsam och förstudien ske ur ett antikvariskt perspektiv.

Läs mer i fredagens Bärgslagsbladet/ Arboga Tidning

Mer läsning

Annons