Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Västmanland länet därmest Tradolan skrivs ut

Missbruket av värktabletten Tradolan oroar polisen i Västerås. Det smärtstillande preparatet skrivs ut mer i Västmanland än någon annanstans i landet.

Annons

Nu inleder landstinget en granskning av familjeläkarna i länet.

– Tradolan är ganska populärt bland missbrukare. Med alkohol kan det få en dödlig effekt, säger Per-Erik Lundberg vid Västmanlandspolisens narkotikarotel.

Polisen har en särskild gatulangningsgrupp som försöker störa försäljningen av Tradolan. Större delen av tabletterna som säljs är troligtvis insmugglade. Men en del kan även härstamma från sjukvården. Ingen annanstans är läkarna nämligen så pigga på att skriva ut läkemedlet som här i Västmanland.

– Jag har inte uppfattningen att läkarna är slarviga. Men de som missbrukar Tradolan är också skickliga på att manipulera. De kan gå till flera olika läkare och få ut stora mängder som de kan sälja för att finansiera sitt eget missbruk, säger Per-Erik Lundberg.

– Tittar man på den totala förskrivningen av starka smärtstillande läkemedel så ligger vi över snittet men inte i topp. Det är en lokal tradition vilket preparat man skriver ut och här är det Tradolan som gäller, säger Peter Tilly, chef för de landstingsdrivna vårdcentralerna i länet.

Landstinget ska granska familjeläkarna för att på sikt kunna minska förskrivningen.

– Det är inte bra i sig att Tradolan finns ute och säljs på gatorna. Det är skäl för oss att titta på förskrivningarna och om möjligt minska dem, säger Peter Tilly.

Mer läsning

Annons