Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Västerås lasarett förstmed ny strålningsmaskin

Centrallasarettet i Västerås är först i Skandinavien med den mest avancerade konventionella strålbehandlings-maskin som finns på marknaden.

Annons
Först i Skandinavien. Igår invigdes den nya avancerade strålbehandlingsmaskinen på onkologikliniken på Centrallasarettet. Den är mer användarvänlig för personalen och ger färre biverkningar för patienterna.

I går invigdes den med både levande musik, snittar och bandklippning.

– Vi är väldigt stolta och glada över möjligheten att få tillgång till den här maskinen i Västerås, sade Sture Eklund, chefsfysiker, i sitt invigningstal

Börje Westling var den förste patient att behandlas i den. Han har genomgått drygt 30 av 40 behandlingar.

– Svårt att säga om det blir så väldigt annorlunda, säger han.

Anne-Sofie Jansson, av-delningschef på strålbehandlingen, berättar att maskinen går runt patienten och i och med att den skräddarsyr strålningen blir det en bättre tumörkontroll och färre biverkningar på den friska vävnaden .

Den har en avvikelse på högst en halv millimeter och kan ta både röntgenbilder och CT-bilder som är mer detaljerade. Den skapar även tredimensionella bilder från flera olika vinklar.

– Den är också framtidssäker och kan göra dynamiska behandlingar och flytta själva bordet, något som inte görs än. Men nu är vi med när det börjar användas, säger Sture Eklund.

Börje Westling väntade bland alla stolta och glada sjukhuschefer och personal.

Hur känns det för dig att komma hit för en behandling av en allvarlig sjukdom och så är det party här?

– Det är bara trevligt. Man får ta det med en klackspark, säger Börje Westling.

Annons